fbpx
12.8 C
София

Властите на ЕС се договориха да забранят продажбата на нови автомобили ДВГ след 2035 г

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

На сайта на Европейската комисия днес се появи прес-съобщение, в което се съобщава, че членовете на блока са постигнали консенсус относно въвеждането на забраната за продажба на нови леки автомобили и лекотоварни микробуси с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) от 2035 г. Поставена е и междинна цел – до 2030 г. нивото на въглеродните емисии от първите да се намали с 55%, d от вторrтe – с 50%.

Съвсем наскоро, както обясняват от Reuters, редица европейски държави протестираха срещу предложените срокове за пълна забрана на продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене. По-специално Румъния, Италия, Словакия, България и Португалия призоваха авторите на законопроекта да си поставят за цел намаляване на емисиите с 90% до 2035 г., а пълната забрана за продажба на нови автомобили с двигатели с въглеводородно гориво да бъде въведена от 2040г.

В окончателното изявление на Европейската комисия не се споменават изключения, но се уточнява, че в региона ще бъде създаден специалният фонд Social Climate Fund, чиито средства в размер на 59 милиарда евро от 2027 до 2032 г. ще бъдат насочени за подкрепа на „ изоставащите” в постигането на екологичните цели. Парите от този фонд обаче ще отидат не само за участниците в автомобилната индустрия, но и за представителите на други сектори на икономиката. Европа има за цел да намали общите въглеродни емисии с 55% спрямо нивата от 1990 г. до края на десетилетието. До средата на този век се планира да се постигне въглеродна неутралност на климатично ниво.

Европейските власти възнамеряват да влияят върху икономиката на региона не само чрез насърчителни мерки. Ще бъдат наложени допълнителни данъци върху горивата, които са вредни за околната среда. В същото време, властите са готови да субсидират изграждането на бензиностанции, които осигуряват транспорта с алтернативни горива. Припомняме, между другото, че дори властите на просперираща Германия възразиха срещу отказа да се продават нови автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г., тъй като това ще изисква трансформации, които биха били твърде болезнени за икономиката на страната. Често призиви за преразглеждане на отношението към двигателите с вътрешно горене се чуват и от представителите на италианската автомобилна индустрия, която е известна със своите мощни спортни автомобили. Според говорителите, мощните двигатели с вътрешно горене имат право на живот и след 2030 г. – просто трябва да се създаде екологично чисто гориво.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини