fbpx
-6.2 C
София

Във Вселената има твърде много злато и никой не знае откъде се е взело

Оригиналът е на Rafi Letzter

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

За нас златото е рядък и много скъп метал, но в наблюдаваната от човечеството Вселена то е много повече, отколкото би трябвало да бъде и учените не знаят защо е така.

Проблемът е следният: златото е химичен елемент, а това означава, че няма как да бъде получено с помощта на обикновените химически реакции, въпреки че алхимиците цели векове са се опитвали да направят това. За да бъде създаден този блестящ метал е необходимо нещо друго – трябва да се свържат в едно цяло 79 протона и 118 неутрона, за да се формира единното ядро на златото. Това е сложна и изискваща твърде много енергия реакция на ядрен синтез. Но на практика никъде в наблюдаваното от нас пространство подобен ядрен синтез не е регистриран и никой не може да разбере как са били създадени запасите от злато, които откриваме на Земята и които виждаме в други места на Слънчевата система.

Ново научно изследване показа, че най-разпространеният процес за синтез на злато – сблъскването на неутронни звезди, не може да обясни неговото изобилие. Тогава, откъде все пак има толкова много злато? Създадените към днешен ден компютърни модели показват, че при избухването на свръхнови има всички условия за за синтез на злато. Но представената преди седмица научна работа показа, че дори и тези твърде необичайни космически явления не могат да обяснят всичкото количество злато, което наблюдаваме към днешен ден.

При сблъскването на неутронни звезди, за съвсем кратко време се отделя огромно количество енергия, която дава възможност няколко леки ядра да бъдат обединени в тежки атомни ядра, каквото е ядрото на златото и след това да бъдат изхвърлени в космоса. Що се отнася до обикновените свръхнови, то те изобщо не могат да са причина за наличното злато в наблюдаваната от нас Вселена. По принцип, тези звезди са достатъчно масивни, за да създадат този метал преди смъртта си, но те са много редки, а и се превръщат в черни дупки след взрива, пояснява Чиаки Кобаяши, астрофизик от университета Хертфордшир на Обединеното Кралство и автор на това научно изследване. При взрива на обикновената масивна свръхнова златото просто ще падне в черната дупка и ще бъде завинаги изгубено за нас.

А какво да кажем за големите свръхнови? Да, съществуват и такива, наричат се магниторотационни и според Кобаяши, те са много рядък тип свръхнови, които се въртят изключително бързо.

По време на своето превръщане в магниторотационна, умиращата звезда се върти толкова бързо и е подложена под въздействието на толкова силни магнитни полета, че при взрива се обръща наопаки. При този процес тя изхвърля в космоса струи от разтопено вещество. И тъй като при превръщането на звездата в свръхнова се отделя огромно количество енергия, то в тези струи може да да има току що синтезирано злато. Тук проблемът е, че звезди, които са достатъчно масивни, за да синтезират злато, се срещат изключително рядко. А звездите, които синтезират злато и после до изхвърлят в космоса, са още по-малко.

Но дори неутронните звезди плюс магниторотационните свръхнови не могат да обяснят наличието на това изобилие от злато в наблюдаваната от нас Вселена, изясни Кобаяши и нейните колеги,

‘Първо, сливането на неутронните звезди е недостатъчно и второ, дори и с втория източник на злато ние не можем да обясним наблюдаваните огромни количества от този благороден метал’.

Златото се използваше в крачетата на старите процесори

Кобаяши допълва, че предишни научни изследвания са потвърдили, че сблъскването на неутронните звезди наистина води до образуването на ‘дъждове от злато’. Но тези изследвания не са отчели колко рядко се случват тези сблъсквания. Трудно е точно да се прецени доколко често компактните неутронни звезди, които всъщност са свръхплътни остатъци от  древни свръхнови, се сблъскват една с друга. Но при всички случаи, едва ли подобни колизии се случват непрекъснато, като учените са наблюдавали подобен процес само един единствен път. Кобаяши и нейните колеги споделят, че дори и съвсем приблизителните пресмятания показват, че неутронните звезди не се сблъскват толкова често, за да могат да произведат всичкото това злато, наблюдавано в нашата област на Вселената, както и в Слънчевата система.

‘Това изследване не е първото, в което се предполага, че сблъскването на неутронни звезди не може да обясни изобилието на злато във Вселената’ – каза Ян Родерер астрофизик от Мичиганския университет, който търси следи от редки химични елементи в далечните звезди.

Но новата научна статия, публикувана в The Astrophysical Journal, има едно важно преимущество в сравнение с другите подобни материали – тя е изключително задълбочена, каза Родерер. Учените са събрали огромно количество данни и са ги включили в нови надеждни компютърни модели на еволюцията на галактиката и появата на нови химически елементи и вещества в нея.

„В тази научна работа има препратки към 341 други публикации, което е над три пъти повече в сравнение с типичните статии в Astrophysical Journal в напи дни’ – допълва Родерер. Той каза още, че събирането и анализа на всички тези данни е изисквало титанични усилия от страна на Кобаяши и нейния екип.

Използвайки този подход учените са успели да обяснят образуването на леките атоми като въглерод-12 (шест протона и шест неутрона), както и уран 238 (92 протона и 146 неутрона). Тези компютърно модели дадоха правилни резултати с много добра точност.

Така например, според модела на Кобаяши, при сблъскването на неутронни звезди трябва да се образува стронций, което бе забелязано от астрономите. Освен това, според симулацията, магниторотационните космически обекти трябва да синтезират европий – нещо, което досега не можеше да бъде обяснено.

Но златото си остана една загадка.

Кобаяши е на мнение, че някъде във Вселената има нещо, което активно синтезира злато. А може би компютърният модел не показва колко точно злато синтезират неутронните звезди. Необходими са повече данни, за да се състави по-точен компютърен модел, който да може да разкрие откъде се е взел о откъде идва този благороден метал.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини