fbpx
-1.2 C
София

Във Франция ще бъде построено шосе от слънчеви панели с дължина 1000 километра

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Министърът на екологията, околната среда и енергетиката на Франция Мари Сеголен Роял съобщи, че френското правителство е одобрило проекта за прокарване на шосе с дължина 1000 километра, съставено от слънчеви елементи. Вече са нанесени маркерите, откъдето ще минава новият път, а през месец април ще се състои конкурсът за изпълнители. Според пресмятанията на енергетиците, енергията, получавана от тези слънчеви панели е достатъчна за задоволяване нуждите на 5 000 000 души (без отоплението).

 

Хиляда-километровият път от слънчеви елементи ще е достатъчен за добив на електрическа енергия за 5 милиона души или 8% от населението на Франция. Технологията за построяването на това шосе е създадена от компанията Colas Group, която е част от промишлената група Bouygues. За създаването на специалните слънчеви панели са били необходими 5 години.

Специалните слънчеви елементи Wattway са покрити с тънък слой от поликристален силиций и издържат много големи натоварвания. По новия път могат да се движат и най-тежкотоварните превозни средства, а триенето е специално изчислено за удобно и безопасно шофиране.

Финансирането на този проект ще се осъществява чрез леко повишаване на акцизите за бензин, което според министъра, е естествена мярка, следствие от поевтиняването на петрола.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини