fbpx
-1.2 C
София

Възможно е създаването на магнитни полета от няколко милиона тесла

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

С помощта на най-подробно компютърно моделиране учени от университета на Осака доказаха възможността за получаване в лабораторни условия на магнитни полета със сила от 1 до 10 милиарда пъти по-голяма от геомагнитното поле на Земята (0,3-0,5 тесла). Магнитни полета с подобна сила възникват единствено в близост до някои небесни тела, като например неутронни звезди или черни дупки. Досега се считаше че това е невъзможно да се направи в земни лабораторни условия.

Японските учени предложиха нова схема за генериране на магнитни полета със сила няколко мегатесла. Използва се кух цилиндър с микроскопични размери, който се облъчва със свръхинтензивни и ултракъси лазерни импулси, като по този начин се получават изключително горещи електрони, движещи се почти със скоростта на светлината.

Тези електрони задействат симетричен на оста на цилиндъра йонен взрив, който възниква в близост до вътрешната стена и е насочен към централната ос. Предварително създаденото магнитно поле от порядъка на няколко килотесла с направление централната ОС на цилиндъра, огъва траекторията на йоните и електроните в противоположни направления благодарение на силата на Лоренц. По този начин близо до оста силният спинов ток генерира магнитни полета от порядъка на няколко мегатесла.

Компютърното моделиране на японските учени показа, че и на земята е възможно получаването на подобни магнитни полета с помощта на сега съществуващите лазерни технологии. Изчисленията показаха, че експериментите могат да се осъществят с помощта на лазерната система LFEX с мощност на лазерите 5 PW, която може да излъчва изключително къси лазерни импулси.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини