fbpx
0.8 C
София

В Германия от години са били подслушвани телефоните на адвокати

Най-четени

Според информация, публикувана от изданието Spiegel, от години германските разследващи органи са пренебрегвали специалната защита, гарантирана от закона на адвокатите, като са подслушвали телефонните разговори, които защитниците са водили със своите клиенти.

Това става ясно от документи, до които изданието е получило достъп. Според тях, в някои от случаите разговорите са били незаконно записвани, анализирани и съхранявани в продължение на години. Вицепрезидентът на Германската асоциация на юристите Улрих Шеленберг окачестви тази практика като „елементарно престъпление срещу правовата държава“.

„Във време, когато специални служби като NSA душат навсякъде, очевидно не са защитени дори основополагащи професионални и търговски тайни“, заяви Шеленберг. „С оглед на безопасността са установени ясни и точни правила за работата на адвокатите. Едно от тях гласи, че контактът между защитник и доверител не може да бъде обект на наблюдение, и това е фундаментално право“, подчерта бившият съдия от Конституционния съд на Германия Винфрид Хасемер.

В хода на неотдавнашно дело адвокат от Бохум поиска от Върховния федерален съд на Германия да постанови незаконосъобразността на извършено от Федералната криминална служба следене по силата на издадена по-рано заповед за това. В два случая следователите са подслушвали телефонните разговори между адвокат и негов клиент, без обаче да изтрият незабавно записите от тях, както изисква законът.

Разследващият магистрат постановил, че подслушването е противозаконно, но Федералната прокуратура подала незабавна жалба срещу решението. Въпреки това, представител на Прокуратурата заяви, че тя спазва всички разпоредби, гарантиращи специална защита на адвокатите от закона.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини