fbpx
-3.9 C
София

В Китай започна строежа на най-голямата електроцентрала, използваща температурната разлика на морската вода

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В Китай започва строежа на свръх-съвременна електрическа централа, използваща енергията на температурната разлика между водата на океанската повърхност и температурата на водата километър по-надолу. В тропиците повърхността на водата се нагрява до 29° C, а по-надолу обикновено е около 5° C. Новата технология е наречена Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) и притежава огромен потенциал за получаване на електроенергия.

Принципът на работа опростено изглежда по следния начин: по-топлата вода на повърхността загрява течен амоняк, превръщайки го в пара, която задвижва електрически турбини. След това амонякът се охлажда от по-хладната вода, намираща се по-надолу, възвръща течната си форма и по този начин процесът може да продължи. Изчислено е, че паразитните загуби от помпането на амоняка възлизат на около 40% от общата получена енергия, а според най-оптимистичните предвиждания, цената на получената електроенергия би трябвало да се намира в пределите на около 7 USD цента за киловатчас.

Станцията ще бъде разположена до бреговете на Хайнан, където разликата между температурата на повърхността и на дълбочина възлиза на 22° C.

Централата ще бъде построена от компанията Lockheed Martin, която е изготвила проекта и е извършила необходимите разчети. Пилотният проект е с мощност само от 10 MW, но ако тестовете потвърдят разчетите, то следващият модел ще бъде с мощност от 100 MW.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини