В Китай създадоха стъкло, което е по-здраво от елмаза. Известно е, че елмазът е много по-твърд от стъклото и е в състояние да оставя дълбоки драскотини по стъклените повърхности. Китайските учени обаче са разработили най-твърдия в света стъклен материал, твърдостта на който е много по-голяма от тази на природния диамант.

Материалът условно е бил наречен AM-III, който е прозрачен и леко жълтеникав, изцяло съставен от въглерод. Резултатите от теста, използващи метода за изпробване на твърдостта Vickers, показват твърдост от 113 GPa за AM-III. Твърдостта на диаманта варира от 50 до 70, а някои изкуствени камъни имат твърдост до 100 GPa.

До началото на масовото производство на AM-III може да изминат много години, но днес то е изключително скъпо. Въпреки това, якостта на сплавта е от 20-100 пъти по-висока от тази на съвременното бронирано стъкло, което може да се окаже решаващ фактор за широкото използване на този материал за защита, например на специалните превозни средства или банковите помещения.

Другото предимство на AM-III е способността на материала да предава електрически ток, което ще направи възможно използването му при производството на фотоволтаични устройства, в оръжията или други прибори, използващи се при екстремни условия, като високо налягане и температура.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари