В съвременния свят, базиран на технологии, киберсигурността е от жизненоважно значение за всеки бизнес – Венцислав Почекански, VMware

Ние сме добрите в една постоянно развиваща се кибервойна

7
5236

През 2019 г VMware придобива компанията за киберсигурност Carbon Black, базирана в Масачузетс, САЩ.  Тя е лидер на пазара в сегмента активната защита и на практика разработва софтуер за защита на крайни устройства и облачни приложения, предотвратяващ атаки и позволяващ откриване на злонамерено поведение в мрежата. Година след това в София стартира работа нов екип от професионалисти, продължаващ работата на компанията, под шапката на VMware. Наред с офисите в САЩ, Израел и Индия в България се интегрира целият жизнен цикъл на продукта на Carbon Black. Тук, в София, се извършва разработването, тестването и внедряването в облака. Екипът вече наброява 50 човека, а амбициите са за година той да нарасне двойно. За повече подробности и в интересен разговор за киберсигурност се срещаме с Венцислав Почекански, старши директор „Развойна дейност“ във VMware България и ръководител на VMware Carbon Black в България.

Какво означава човек да има 20 години в разработката на софтуер?

Наистина вече над 20 години се занимавам с разработката на софтуер. Започнах като софтуерен инженер в Sciant, който по-късно стана част от VMware. По този начин участвах активно в развитието на VMware България като иновативен R&D център за компанията като цяло.

Преди две години стартирах R&D екип на Docker в България, който година по-късно бе придобит и така плановете за развитие на екипа у нас се промениха. В същото време се отвори възможност да се присъединя обратно към VMware, за да помогна в изграждането и стартирането на R&D екипа на Carbon Black.

Венцислав Почекански е старши директор „Развойна дейност“ във VMware България. Ръководи софийския екип на VMware Carbon Black. Завършва Информатика в СУ „Св. Климент Охридски“ със специализация Компютърна графика. Участвал е в разработка на мултимедийни системи, компютърни игри, автомобилни телеметрични системи, продукти в областта на виртуализацията, управление и автоматизация на бази данни, контейнери и системи за киберсигурност, в компаниите Sciant, Docker и VMware. Присъединява се към VMware през 2007 година чрез придобиването на българската консултантска и аутсорсинг компания Sciant. Участва в разрастването и трансформирането на VMware България в иновационен център и първокласна инженерна организация.
Какво стои зад Carbon Black?

VMware дефинира визията си за intrinsic security (присъща сигурност). Това е визия за решение за сигурност, вградено в инфраструктурата. То обединява различните аспекти на сигурността – крайни устройства, мрежи, облачни услуги, потребители. Това е ефективно и работи в контекста на конкретната инфраструктура и приложенията, които работят в нея.

VMware през годините систематично инвестира и развива тази визия. Компанията е в идеалната позиция да реализира визията, тъй като нашата платформа за управление на центрове за управление на данни и облачната инфраструктура дава достъп до всички важни за киберсигурността контролни точки. Това включва виртуалните машини, мрежи, крайни устройства, облачните услуги и самите потребители. На практика всички места, при които сигурността има отношение се включват.

През 2019 г. VMware придобива Carbon Black, която от своя страна е лидер в защитата на крайните устройства, които използваме като потребители и  често са входната точка за много кибер атаки.

 

Как се отрази това на портфолиото след придобиването на Carbon Black?

След придобиването започна много активна интеграция на решението на Carbon Black с други продукти на VMware. В това число могат да влязат vSphere, портфолиото ни за управление на виртуалната инфраструктура, NSX продукта ни, който е за мрежовата инфраструктура и виртуалната мрежа. Продукти, които се управляват и предоставят инфраструктура за съвременните приложения, базирани на контейнери, на Kubernetes клъстери. На практика стъпка по стъпка, интегрирайки различни компоненти от визията за intrinsic security, успяваме да предложим на клиентите си все  по-цялостно решение за киберсигурност.

 

Можем ли да кажем, че това е едно най-добрите решения на пазара, благодарение на това което предлагате?

Това е едно от-най-интегрираните решения именно заради позицията на VMware като един от лидерите на пазара за инфраструктурни решения за дейта центрове и облачни услуги.

 

Това придобиване ли ви накара да се върнете в компанията – доколкото сме запознати това съвпада с вашето връщане?

Три неща основно ме накараха да се върна в компанията. На първо място това е визията и мисията на VMware Carbon Black. Визията е за свят, защитен от кибератаки, а мисията е да трансформираме сигурността чрез BigData и анализи в облака. Киберсигурността е много динамична област, в която постоянно се построяват нови предизвикателства и се отваря ново поле за иновации. Визията и мисията на Carbon Black е една от причините, а втората е екипът, с който имам възможност да работя. Както с колеги, с които сме изграждали VMware България като R&D център, така и с колеги от други локации. На трето място това са технологиите. Ние изграждаме облачно-базирана SaaS платформа – Carbon Black Cloud, която оперира 24/7 и обработва милиарди съобщения в минута и анализира петабайти от данни. Това ни дава възможност да работим с най-съвременни технологии.

 

А всъщност разработката и поддръжката в момента се случва в България, нали така?

Ние сме част от  международен екип с колеги в САЩ, Израел и Индия. Екипът на практика е от близо 700 души, като в България сме 50. За една година се развихме много бързо, като амбициите ни са в следващата година да достигнем 100-120 човека  в България.

Ковид пандемията ни научи да работим дистанционно. Въпреки че VMware централата е в София, ние имаме колеги от цяла България. Достатъчно е човек да има добра интернет връзка и подходящо място вкъщи, за да може да е ефективен.

 

Какви са клиентите на Carbon Black? Какви са предизвикателствата и решените от вас проблеми?

В съвременния свят, базиран на технологии и данни, киберсигурността е приоритет и от жизненоважно значение за всеки бизнес. Нашите клиенти са компании от най-различни сектори. Говорим за 25 000 клиента, като защитаваме около 15 милиона крайни устройства, които се използват от служителите на тези компании.

Предлагаме услуги на няколко нива, в зависимост от нуждите на клиентите. Някои от по-големите компании имат назначени екипи със специалисти, които ползват нашите продукти пълноценно. Те могат да конфигурират крайните устройства и да дефинират политики за защита. Могат също така да правят пълноценни анализи в случаи на кибератаки, за да възпроизведат как се случва атаката и как се е развила тя във времето.

Други клиенти са по-малки, нямат отделни екип по сигурността. За тях предлагаме възможност за наблюдение над тяхната инфраструктура. На практика им осигуряваме услуга като за security operation centre.

 

А в екипа в България с какви технологии се сблъсквате? С какви технологии работят служителите? Какви умения трябва да има човек, решил да попадне в този екип?

VMware Carbon Black екипът в София е инженерен. Имаме софтуерни разработчици – back-end, front-end. Имаме user experience (UX) екип. Част от екипа са  хора, които се занимават с CI/CD, инфраструктура, Data Analytics, Data Engineering и т.н. – чист инженерен екип.

Технологиите, които използваме, са най-разнообразни и доста актуални и модерни. Платформата ни Carbon Black Cloud е изцяло базирана в AWS. Решението ни е една дистрибутирана система, базирана на микросървиси. Имаме няколкостотин такива микросървиси, които реализират Carbon Black Cloud и които са имплементирани в десетки хиляди контейнери, оркестрирани от Kubernetes, и стотици виртуални машини.

Всички крайни устройства и сървърни приложения, които клиентите ни защитават със системата ни, изпращат данни към нашия облак – Carbon Black Cloud. Става въпрос за милиарди събития в минута. Те постъпват в облака и подлежат на обработка в реално време, както и на офлайн аналитична обработка.

Това решение изисква използване на най-модерни архитектури и технологии, за да можем да се справим с обема данни, който се обработва.

 

Промени ли се начина на работа и нуждите на клиентите покрай пандемията?

Carbon Black, като лидер в защита на крайните устройства и облачни приложения, предложи решения точно за ситуация, в която все повече служители работят дистанционно, извън корпоративните си мрежи. Именно продукти като нашия за защита на крайни устройства подпомогна на клиентите ни да се справят в тази ситуация.

 

А какви са предизвикателствата и плановете оттук насетне?

През тази година VMware ще продължи да инвестира в кибер продуктите си. Голяма част от тази инвестиция е в R&D. Всъщност екипът в София ще един от малкото  в света, който продължава да се разраства и в който се инвестира. През идната година, както вече споменах, ще присъединим към нас още 50 човека. В глобален план също има растеж, но екипът в София ще се развива с най-бързи темпове.

 

Очаквате ли да имате трудност при намиране на тези хора?

Пазарът на труда е много конкурентен. Това, с което смятам че VMware Carbon Black е привлекателен на пазара на труда, са именно тези неща – мисията, екипът и технологиите.

Ние сме добрите в една постоянно развиваща се кибервойна. Това е благородна мисия сама по себе си. От друга стана, този домейн – киберсигурността – като нещо изключително динамично е поле за сериозни иновации. Имаме постоянно сериозни предизвикателства. Няма да ни стане скучно.

Специално за екипа ни в София – той е изключително богат на специалисти от различно естество. Освен софтуерни разработчици, инфраструктурни специалисти, тестери, специалисти по потребителско преживяване и др. Ежедневно работим с хора, които ни обогатяват и като професионалисти. Можем да учим много един от друг, тъй като имаме специалисти във всички инженерни области. През разработката на софтуера, инсталирането, управлението му, поддръжката 24/7 и т.н.

Много важно нещо са и технологиите. Сигурно не сме уникални, но са малко компаниите, които предлагат възможност за работа с най-съвременните технологии. Това смятам, че ни прави атрактивни към професионалисти с разнообразен профил, .

 

Хората, които предстои да наемете през следващата година, на какви нива ще са?

Готови сме да приветстваме колеги с най-разнообразно ниво на опит. Хора, които тъкмо излизат от университета, но и такива със сериозен опит са добре дошли. Със сигурност не търсим само специалисти по сигурност. Това не трябва да спира хората, които искат да се присъединят към нас. Дори и в момента кандидатът да не разбира от този домейн, всеки талантлив софтуерен инженер с желание да се развива, да учи и да работи в такава среда, е добре дошъл.

Интересно е, че откакто е стартирал Carbon Black екипът в София, ние не сме се виждали на живо заради пандемията. Стартирахме точно в първата й вълна. Научихме се да работим максимално ефективно дистанционно. Това ни помага, от една страна, да се справяме в настоящата ситуация, от друга – е необходимост, когато се работи в международен глобален екип. Много често работим по общи проекти с колеги в САЩ, с колеги в Израел и сме намерили ефективен начин да работим, без да има необходимост да стоим един до друг.

Към момента се съобразяваме с всички изисквания за противоепидемични мерки. Част от колегите, които не са в София, ще продължат да работят дистанционно и ще имаме свобода да работим по много начини. Правим си често срещи – дори заменящи сутрешното кафе и нямаме търпение скоро да можем да се виждаме на живо.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари