fbpx
-1.2 C
София

Германската полиция обискира офисите на Пиратската партия

Най-четени

В рамките на свое разследване германската полиция конфискува сървъри, принадлежащи на местната Пиратска партия. В петък сутринта, по искане на следователи от Франция, германската полиция е иззела няколко сървъра на Пиратската партия в град Офенбах. Предполага се, че иззетите за изследване сървъри са били използвани като част от комуникационна платформа за разпространение на незаконни материали.

Представители на Пиратската казват, че нито самата политическа организация, нито някой от нейните членове са обект на разследване, а освен това от пресслужбата на партията заявяват, че организацията се дистанцира от всяка незаконна дейност, като пропагандира единствено свобода на разпространението на информация и закони за авторските права, отчитащи интересите на потребителите.

Междувременно, полицията, съдейки по всичко, очевидно търси в сървърите следи от участие в мрежата PiratenPad и в платформата Etherpad Foundation. PiratenPad представлява уеб-базирано приложение за свободно публикуване и редактиране на документи в интернет.

От партията заявяват, че всички нейни членове осъществяват дейността си в съответствие с германските закони, но въпреки това са готови да сътрудничат на следствието, като оказват на полицията „необходима и съразмерна“ помощ. В заявление на политическата организация се казва, че полицията е иззела част от сървърите без никакво основание, тъй като на тях не е имал никакви материали, които биха представлявали интерес за полицията.

По мнение на участниците в Etherpad Foundation, е възможно сървърите да са били иззети и заради това, че полицията подозира Пиратската партия на Германия в предоставяне на оборудване на известната група хакери Anonymous. „Сега нашата задача е да се убедим, че всички документи у германските потребители на Etherpad са цели и непокътнати“, завършват от Etherpad Foundation.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини