fbpx
11.8 C
София

Глобалната полупроводникова индустрия генерира все повече и повече въглеродни емисии, но компаниите се борят с това

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Дори при глобален дефицит на чипове, обемът на емисиите от полупроводниковата индустрия остава твърде висок. Огромно количество енергия е необходимо за производството на микросхеми, които се използват в почти всичко – от изтребители и коли, до чайници и звънци. Част от тази енергия идва от възобновяемите източници, но повечето е добивана от изкопаеми горива. В отделни случаи, производството на електроника създава повече въглерод от автомобилната индустрия.

При производството на силициеви компоненти се използват сложни химични и физични процеси, както и изключително енергоемко оборудване. Например, дифузионните печки работят при температури между 650 и 1100 ° C, а пластините се държат в тях с часове. Повечето от чиповете по света се произвеждат в Азия. Особено активна дейност в тази посока се развива в Тайван, където се намира и TSMC – най-големият контрактен производител на чипове. Според местните експерти от Greenpeace, TSMC генерира повече въглеродни емисии от всеки друг чипмейкър, като същевременно консумира повече електроенергия от тайванската столица Тайпе. През 2017 г. компанията е изхвърлила в атмосферата 6 млн. тона въглерод, а през 2019 г. – 8 млн. т, през 2020 г. – 12 млн. т. Това е повече от емисиите на автогиганта GM. В момента TSMC изгражда нови полупроводникови заводи в Тайван и американска Аризона. Тези многомилиардни съоръжения ще помогнат за намаляване на последиците от глобалния недостиг на чипове, но допълнително ще увеличат потреблението на електроенергия от компанията.

Миналото лято TSMC обяви намерението си да постигне нулеви емисии до 2050 г., а до 2030 г. да сведе дела на възобновяемите енергийни източници до 40%. Това няма да е лесно, предвид спецификата на енергийния сектор в Тайван: през 2019 г. 91,5% от първичната енергия в страната е произведена от изкопаеми горива. В момента TSMC използва 4,8% от общото производство на електроенергия в страната и тази цифра ще се увеличи до 7,2% през 2022 г. В същото време, според самата компания, тя се стреми да подобри ефективността на оборудването в своите заводи и да реализира повече проекти за енергоспестяване. През юли 2020 г. TSMC подписа 20-годишен договор с датския Ørsted за изкупуване на общо произведената от две вятърни електроцентрали електроенергия.

През 2020 г. заводите на Samsung са излъчили 12,9 милиона тона CO2, което прави корейската компания вторият по големина източник на въглерод в полупроводниковата индустрия. Samsung все още не е обявил плановете си, но се ангажира с национална стратегия за постигане на неутрален баланс до 2050 г.

Междувременно, Intel е произвел 2,88 милиона тона CO2 през 2020 г., въпреки че консумира 10,6 милиарда kWh енергия в световен мащаб. През първите 3 месеца на 2021 г., единствената централа в Аризона е изразходвала 561 милиона kWh. През 2020 г. 82% от енергията на компанията идва от „зелени“ източници – геотермални и слънчеви. Миналата година компанията реализира няколко проекта, които й помогнаха да спести 161 милиона kWh енергия. Тази година подобни проекти ще спестят още 125 милиона kWh.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини