fbpx
4.2 C
София

Година след щурма в зона 51, местните жители все още почистват бъркотията

Най-четени

Рейчъл, Невада, САЩ, не е място, където бихте очаквали да видите снимачен екип. Това е малък и изолиран град и когато през пустинята се движат няколко автомобила, над пътя се носят облаци от прах.

И все пак на 11 септември, когато жителят Йорг Арну вдига поглед от компютъра си и надниква през прозореца на дома си, той вижда джип и група момчета, които насочват камери към къщата му, точно пред портата.

Шерифът на окръг Линкълн Кери Лий само може да потвърди това, което казва Арну. Тези момчета, устроили си своеобразен лагер от другата страна на магистралата, са имали няколко набелязани места, които да щурмуват през уикенда.

58-годишният Арну, който живее в Рейчъл повече от две десетилетия и управлява уебсайта на града, не знае кои са били тези хора или какво са искали, освен че са го помолили да даде интервю в един момент. Оттогава, градът на Арну се превърна в една от най-честите гледки в миймовете и публикациите в социалните мрежи за извънземни.

„Чувствам се уязвим“, казва той и добавя: „Ако преди година и половина някой би ми казал, че тази лудост ще се стовари върху Рейчъл, щях да кажа, че това е лудост. Това никога не би могло да се случи.“

Става дума за миналогодишното събитие „Storm Area 51“ или Alienstock, по-известно още като „Щурмуването на зона 51“. И не само за тях, но и за следващата една година, прекарана в почистване и възстановяване на всички щети.

Всичко започва като шеговито събитие във Facebook. Целта: Група хора се събират в град Рейчъл, който се намира край Невада, след което се отправят към световноизвестната военна база Зона 51, за да „видят извънземни“.

Два милиона души записват в събитието във Facebook, че ще отидат на щурма.

Събитието е комично и достойно за новинарските заглавия на всички медии, и не случайно получи световно отразяване, но държавните служители на САЩ тогава не са имали представа кой се шегува така с местните жители на Рейчъл, нито дали събитието е действително и реално някой ще тръгне със станиолова шапка на главата към Рейчъл, за да търси извънземни. В отговор окръг Линкълн обяви, че се подготвя и за най-лошото и въведе извънредно положение, сформирайки фонд на стойност от 250 000 щатски долара за бързо реагиране при извънредната ситуация, който основно беше използван за плащане на правоприлагащите органи и медицински персонал. В крайна сметка, на щурмът отиват само 3000 души – далеч по-малко от два милиона, но все още достатъчно, за да нанесат щети, възстановяването на които няма да е приключило и до днес.

Разглеждайки събитията, горе-долу всичко мина сравнително нормално. Имаше няколко и ареста и никой не починал.

И макар да не е имало обири и плячкосвания на домовете на хората в Рейчъл, когато всички си отиват, след тях остават тежки и смътни облаци от прах по магистралата, както и огромни количества боклук, който трябва да се събере. Призракът на „щурмуването на Зона 51“ тегне на града дори днес, през 2020.

Фонд за справяне

Четвърт милион долара са много пари. Особено за окръг като Линкълн. Миналата година директорът по планирането на строителството на района определи бюджета на окръга „с размерите на обувка“. Въпреки че е физически голям окръг, Линкълн е сравнително малък. До голяма степен се състои от федерална земя, както казва председателят на съвета на комисарите Варлин Хигби. Според данните от преброяването населението е около 5183. Разпределено на 10 633 квадратни мили. Доходът на глава на населението е 25 304 щатски долара. Това веднага ни навежда над мисълта, че Линкълн не събира особено много данъци.

За да компенсира това, окръгът, подобно на други райони в щата и в цялата страна, получава федерални пари всяка година като част от Закона за компенсиране на данъците, които правителството дава на окръзите, за да компенсира факта, че „не могат да таксуват данък за собствеността на федералната земя“.

Според данните на Министерството на вътрешните работи на САЩ за фискалната 2020 година, окръг Линкълн е получил малко над 950 000 щатски долара.

Това са пари, които помагат да се плаща за важни обществени ресори като пътища и училища. Обикновено градовете като Линкълн нямат тротоари или улици, а жителите му са късметлии, че могат да се движат по павирани улици. И през 2019 г., окръг Линкълн трябваше да плаща за персонал, който да помогне за опазването на реда и възстановяване на щетите след щурма Alienstock.

Парите, които са помогнали за възстановяването след щурмуването, е трябвало да отидат за обновяване на съдебната палата на окръга, за да я приведат в съответствие с Американския закон за хора с увреждания. Линкълн се нужда от около 1,5 милиона долара, за да извърши дейности като изграждане на още тоалетни – в момента има само една тоалетна долу и една горе.

„Ако сте в инвалидна количка, имате проблеми“, казва Хигби. Парите, които служителите на Линкълн се опитват да заделят за ремонта, са взети и насочени за щурмуването на Зона 51.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини