fbpx
-0.5 C
София

Губещата приходи Asetek подготвя съдебна атака срещу производителите на системи за течно охлаждане

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Датската компания Asetek в продължение на десетилетия е специализирана в производството на системи за течно охлаждане, включително и на необслужваеми версии, което й дава увереност в новата инициатива за предявяване на правни искове срещу конкурентите си. Поне на американския пазар, Asetek ще се опита да отстрани съперниците си с помощта на адвокати, които вече разпращат заплашителни писма.

Немският ресурс Igor’s LAB разказа за новия етап от конкурентната борба. Източникът цитира снимка от писмо, изпратено до швейцарското представителство на Arctic с искане да спре продажбата на системите за течно охлаждане Liquid Freezer II в САЩ, тъй като се твърди, че нарушават патента на Asetek. В американската юрисдикция Asetek действително притежава правата за създаване на необслужваеми системи за охлаждане, комбиниращи с себе си воден блок, помпа и топлообменник с резервоар за охлаждаща течност. Това определение обхваща продуктите на повечето марки на американския пазар, включително и Aerocool, EK Water Blocks, Jonsbo, Lian Li и други известни имена. Съответните писма, от името на представляващата интересите на Asetek адвокатска кантора, вече са изпратени на тези компании.

По-специално, патентът на Asetek изтича през юни 2025 г., така че датската компания няма много време да преследва претенциите си. Asetek би могъл да предприеме такава непопулярна стъпка в резултат на сегашното й финансово положение. Приходите за годината, според коригираните прогнози, трябва да се увеличат само с 10–20% вместо предвидените по-рано 20–30%. Оперативната печалба няма да надвишава 2 милиона долара и дори може да се окаже нулева. Както знаете, Asetek ще трябва да отпише 2,5 милиона долара в резултат на отказ от обслужване на пазара на суперкомпютърните системи. Само той миналата година донесе на компанията 10% от всички приходи. Сега Asetek изглежда иска да печели чрез патентни спорове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини