Делът на Linux на световния пазар на операционни системи се е удвоил от края на 2015 година до днес. Neowin обърна внимание на този факт, анализирайки данните на NetMarketShare.

Аналитичната компания NetMarketShare разглежда данните, получени от 10 милиона уникални потребители, разглеждащи над 40 000 уеб-ресурса от целия свят.

Към месец август тази година Linux е инсталиран на 3,37% от десктоп компютрите и лаптопите в целия свят. Статистиките показват, че през месец декември 2015 година делът на Linux е бил 1,66%. През същия период делът на Mac е намалял от 7,02% до 5,94%, докато операционната система Windows стабилно варира около 90%.

Данните на NetMarketShare сочат, че през последния месец на лятото Windows 10 се използва в 28% от персоналните компютри, докато месец по-рано той е бил 27,6%. Към днешен ден най-популярна е операционната система Windows 7, делът на която за един месец от 48,9% спадна на 48,4%. На трето място са Windows 8.1 и Windows XP с еднакъв дял – по 6,07%.

Позициите на Windows 10 продължават да се стабилизират, въпреки прекратяването на възможността за безплатно инсталиране на тази операционна система за собствениците на легални копия на Windows 7 и 8.1.

Цената на Windows 10 към днешен ден е $119 за редакцията Home Edition и $200 за версията Pro.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

96 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари