fbpx
3.8 C
София

Джейсън Кинг, Теленор: Хората поставят телекомуникационните услуги в първите топ 3 най-важни стоки и услуги – наред с храните и лекарствата

Нуждаем от по-тясна и истинска връзка между лидерите и хората във всякакъв смисъл

Най-четени

Изпълнителният директор на Теленор Джейсън Кинг даде ново интервю за сп. Икономика, в което разкри плановете на компанията за близкото бъдеще и ситуацията около COVID-19.

Джейсън Кинг сподели, че пандемията, която предизвика сериозни икономически и политически сътресения, е принудила компанията да проявява по-голяма гъвкавост в плановете си. Според него случилото се и извънредното положение са истинско предизвикателство за лидерските умения на мениджърските екипи не само на оператора, но и на бизнесите независимо от сектора, в който оперират.

„Фактът, че всички останахме внезапно – и то поотделно – вкъщи, ни принуди да намерим допълнителни нива на вътрешна мотивация и стабилност. Има хора, които изначално са вътрешно мотивирани, обикновено такива са занимаващите се с продажби и предприемачество, но за редица екипи в големите корпорации може би не е било толкова лесно да се адаптират с доста по-различния модел на мислене“, каза Джейсън Кинг.

Той допълва обаче, че Теленор е бил напълно подготвен да посрещне всяко предизвикателство по отношение на инвестиционни планове, оборудване, сигурност и процеси. В компанията от години предлагат режим за дистанционна работа на служителите си.

„Гордея се с начина, по който екипът ни се справи, тъй като останахме стабилни в осигуряването на критична за бизнеса и обществото свързаност и устойчивост, в улесняване организацията на работа от вкъщи, поддържане на връзка между хората и информираността и всичко това благодарение на нашата устойчива и надеждна мрежа по време на наложената социална изолация.“, споделя изпълнителния директор на Теленор България.

Със сигурност почти всеки аспект от живота ни е повлиян от COVID-19. Начинът, по които работим, общуваме и взаимодействаме помежду си, се промени. Видяхме ускореното внедряване на технологии и бърза дигитализация, повратна точка за преход от реална към виртуална глобализация. Но дали тази промяна е дълбоко вкоренена? Ще се върнат ли хората към живота, който са водили преди COVID, когато могат? Предполагам, че да, до голяма степен ще го направят в момента, в който започнат да се чувстват по-сигурни. Същностната промяна изисква истинска корекция на нашия начин на мислене и все още предстои да разберем дали тези няколко месеца коренно са променили възгледа ни за света. В по-широк мащаб, за съжаление наблюдавахме поляризирана политика по света. “Най-важният извод за мен от тази година е, че се нуждаем от по-тясна и истинска връзка между лидерите и хората във всякакъв смисъл”, казва Джейсън Кинг.

Според Джейсън Кинг пандемията е направила така, че да изкристализира нещата, които хората смятат за най-необходими. Проучване на Теленор по време на кризата показва, че хората поставят телекомуникационните услуги в първите топ 3 най-важни стоки и услуги – наред с храните и лекарствата и хигиенните продукти, и само малка част са склонни да обмислят намаляване на разходите за телекомуникации, ако ситуацията се влоши.

„Всички технологии, които ни свързват, независимо дали са мобилни телефони и есемеси, интернет, имейл и други онлайн инструменти, са по-важни от всякога, за да ни позволят да си вършим работата. Те насърчиха проявяването на повече гъвкавост и сътрудничество и пренесени до такава степен в домовете ни днес не можем без телекомуникационни услуги нито като отделни потребители, нито като бизнес и общество.“

Джейсън Кинг споделя и интересна информация относно промяната на потребителското поведение. След първоначалните очаквания да се увеличи много използването на данни се оказва, че хората започват да правят повече обаждания. Така обемът на гласовите повиквания нарасна експоненциално на всички пазари – обратното на всички прогнози.

Той изтъкна, че за Теленор надеждността на мрежата е и ще остане фокус, заедно с подобряване на клиентското изживяване и предоставяне на достъп до мрежови услуги. Телекомите по цял свят се адаптират към по нови начини да продават продукти и да предоставят услуги, като самообслужването става все по-важно – това е област, в която систематично инвестирахме през последните две години. В условията на COVID-19 правителствата и организациите все по-често ще използват данни за проследяване и ограничаване разпространението на вируса, превръщайки поверителността на данните във все по-актуална тема.

Най-интересното е какво предстои за Теленор – как компанията ще се развие от тук нататък? Кинг напомня, че растежът е от ключово значение и това няма да се промени.

„Ще продължим да работим със съществуващата ни клиентска база, ще предлагаме нови продукти и услуги, а също така искаме да навлезем повече в предлагане на съдържание. Като мобилен оператор имаме предимства, които ще развиваме занапред – нашата посока е да променим фокуса от отделния потребител към работа с цели домакинства.“

Според Кинг обаче предстоят трудни години. Продължаващият растеж и развитието на телеком бизнеса са по-несигурни в обозримо бъдеще. В следствие на изолацията общата кредитоспособност на клиентите намалява. Телекомуникациите обаче са принудени да инвестират все повече в увеличаване на капацитета. Правителствата и потребителите очакват частните телекомуникационни компании да продължават да инвестират в техните мрежи и да внедряват най-модерното оборудване.

„Смятам че в сектора на телекомуникациите операторите трябва да се съсредоточат върху надеждността на мрежата, да разгледат възможностите за повече автоматизация както на процесите, насочени към процесите на интеракция с потребителите, така и на вътрешните процеси, следейки за тяхната ефективност, като и да инвестират по интелигентен начин. Развитието на индустрията днес на нашите пазари се измерва с едноцифрено число – много различна ситуация от само пет години назад, като на някои пазари е има и отрицателен растеж. Растежът и ефективността са ключови за телекомите в момента.“

Служителите на първа линия, са от ключово значение за изграждането на образа на компанията пред клиентите – чрез начина, по който общуват с хората, разрешават проблеми и намират общ език с всички, смята главният изпълнителен директор на Теленор България .

„Това е важно, за да доказваме на клиентите, че могат да ни имат доверие и сме напълно откровени с тях. Съвсем осъзнато не натоварваме клиентите си с акроними и технологичен жаргон. И разбира се известен е факта, че Теленор имаме най-добрата мрежа – нещо, което непрестанно подобряваме, а доказателство за това са сертификатите за качество и надеждност на мрежата Best in Test, които получаваме.“

А крие ли потенциал българския малък пазар? Според Джейсън Кинг – да и споделя, че според него България има фантастична, но с неизползван потенциал геополитическа локация, талантливи хора, както и огромен човешки капитал в чужбина от хора, които могат да се завърнат, ако виждат потенциал и възможности. София и други градове в страната са на път да се превърнат в хъбове за иновативен бизнес, R&D и стартъпи, превръщайки страната в магнит за способни специалисти от цял свят, но също така задържайки тук брилянтните умове.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини