9 C
София

Доброволец от Wikileaks се оказа платен информатор на ФБР

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Обикновеното исландско момче с име Сигюрдюр “Siggi” Тордарсон (Sigurdur Thordarson) е било само на 17 години, когато през месец февруари 2010 година се присъединило към Wikileaks като доброволец.

През 2010 година в Исландия, към Wikileaks се присъединиха десетки доброволци, понеже организацията публикува важни документи, свързани с исландската банкова криза, които имаха ефект подобен на избухнала бомба и отвориха очите на обществото за корупцията в страната.

През тази и следващите години Сиги успял да направи сериозна кариера и станал един от ръководителите на доброволците и бил особено приближен до самия Джулиан Асанж.

Колко интересно е да разберем, че само след една година, през 2011, Сиги изцяло е сътрудничал с ФБР, снабдявал ги е с документи от щаба на Wikileaks и дори няколко пъти е летял до Копенхаген и Вашингтон на среща с агентите на ФБР, след като те бяха принудени да напуснат Исландия.

Сега стана ясно, че Сиги е предавал огромни количества информация на ФБР, като при последната среща им е предал осем хард-диска, запълнени със секретни документи на Wikileaks.

Сиги е проявил интересна активност, като е заснел кратък клип чрез мобилния си телефон, в който се вижда как Асанж работи с асистентката си, по време на наложения му домашен арест през 2011 година. Сиги използвал клипа, за покаже на известната хакерска група Lulzsec, че е близък до Wikileaks и да им предложи да проникнат в правителствените сървъри на Исландия. Защо Сиги е решил да направи това е неизвестно, но по-късно, той отишъл в посолството на САЩ с предложение за сътрудничество и твърдял, че е отишал там от страх, понеже не искал да участва в престъпната дейност на Анонимните и Lulzsec при атаката върху правителствените сървъри.

В продължение на няколко месеца Тордарсон е работил като типичен двоен агент, едновременно в секретната база на Wikileaks и в американското разузнаване. Това продължило съвсем кратко, понеже през ноември 2011 година е бил изгонен от Wikileaks, понеже тайно от организацията отворил Интернет-магазин за тениски със символиката на Wikileaks, а получения доход от около $50,000 прибрал в джоба си.

След като Асанж го изгонва от Wikileaks, Тордарсон в продължение на няколко месеца уговаря ФБР да му платят някакви пари. Американците му дават $5000 за „компенсация на работното време, изгубено за срещи с агентите на ФБР“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини