Във вторник SpaceX изпрати още една партида спътници Starlink в ниска околоземна орбита, с което общият брой на устройствата, които обикалят земното кълбо достигна близо 1900. Това е чудесна новина за клиентите на SpaceX и за Starlink.

Оказва се обаче, че сателитите се превръщат във все по-голям проблем за астрономите тук, на Земята

Наземните наблюдения често включват дълги експозиции за улавяне на светлината от отдалечени обекти. Макар и малки, спътниците на Starlink все пак могат да отразяват достатъчно слънчева светлина, за да попречат на изображенията на астрономите. Правят това, показвайки се като ивици светлина на снимките.

За да оценят количествено въздействието на спътниците, група изследователи анализират наблюденията, събрани между ноември 2019 г. и септември 2021 г. от Zwicky Transient Facility (ZTF) в обсерваторията Паломар в Калифорния.

Екипът открива 5 301 ивици от спътниците Starlink

Наблюденията в здрач са били засегнати най-много, като честотата на ивиците се е увеличавала с извеждането на повече сателити в космоса. В края на 2019 г. по-малко от 0,5 % от изображенията са били засегнати от спътниците. До август 2021 г. почти всяко пето изображение съдържа нежелани ивици от сателити.

Още по-лошо, екипът изчислява, че по времето, когато броят на спътниците Starlink достигне 10 000, всички ZTF изображения, заснети през нощта, могат да бъдат засегнати.

През 2020 г. SpaceX започна да добавя визьори, които да помагат за блокиране на достъпа на слънчева светлина до спътниците, което ефективно намалява яркостта им пет пъти.

Един от съавторите на изследването заяви, че може да бъде разработен софтуер, който да помогне за смекчаване на проблема на няколко фронта. Например астрономите могат да използват софтуер, който следи местоположението на спътниците, за да избегнат планирането на наблюдение, когато някой от тях може да се намира в полезрението им.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари