The Register публикуваха тази седмица резултатите от доклад на престижна британска организация, според която САЩ са едноличния лидер в киберпространството в стратегическо и военно отношение. Изследването на Международния институт за стратегически изследвания обхваща 15 държави от целия свят. То ги оценява по няколко критерия, разделяйки ги в три основни групи. В първата и най-горна група се намира единствено САЩ, които според института са далеч пред разглежданите от тях държави.

Докладът прави оценка на отделните държави, следейки различни показатели, като офанзивни киберспособности, киберзащита и устойчивост, ключови възможности за разузнаване в киберпространството, управление, командване и контрол, глобално лидерство в сферата на киберпространството, степента на автономност и зависимости.

„Доминиращата позиция в киберпространството се явява стратегическа цел на САЩ от средата на 90-те години на миналия век. Това е единствената държава със сериозен глобален отпечатък, както в областта на военното, така и на гражданското използване на киберпространството, макар и в момента страната да смята, че е сериозно застрашена от Китай и Русия в тази област“, посочва изследването. Институтът подчертава усилията на държавата по отношение на обезопасяването на критичната си инфраструктура в киберпространството, а също това, че САЩ са водещата държава по отношение на офанзивните си способности в света.

В по-долната група на държавите със сериозни постижения и възможности тук попадат Великобритания, Франция, Китай, Австралия, Русия, Израел и Канада, а в последната – Япония, Виетнам, Индия, Индонезия, Иран, Малайзия и Северна Корея.

Докладът на организацията идва на фона на два големи инцидента в сферата на киберсигурността, насочени именно срещу САЩ – инциденти, които по-скоро показват слабите страни, а не силата на страната тук. Става дума за безпрецедентната атака към мрежите на SolarWinds. Пробивът в сигурността на една-единствена компания засегна министерства, военни и силови структури на страната, болници и академични институции, огромни американски компании, между които Cisco, Microsoft, Intel, VMware. Инцидентът беше предхождан от успешна атака към една от най-важните компании за киберсигурност в САЩ – Fireeye, от която бяха откраднати програмни продукти за извършването на офанзивни действия. Посредством тях, компанията тества защитата на своите клиенти и определя слабите места в техните мрежи. Друг голям инцидент, от по-рано тази година, демонстрира на практика какво може да направи една-единствена атака, ако е насочена към нужното място. Хакерска група с името DarkSide успява да пробие защитата на Colonial Pipeline, водещ доставчик на гориво в страната и да наруши работата на един от основните тръбопроводи в страната. И поне по думите на DarkSide, те (по-точно, техните партньори) не са били наясно кого атакуват – т.е. не става дума за умишлено нанесена вреда от вражеска на Щатите държава. А негативните последици от тази една-единствена атака се изразиха в недостиг на гориво за бензиностанции по източното крайбрежие на САЩ в продължение на дни и кратковременен скок в цената на бензина. Що се отнася до атаката към SolarWinds все още не е известно какви са били истинските цели на атакуващата страна, но с достъпа до мрежите на изследователски институти, Пентагона, Департамента за вътрешна сигурност на САЩ и военни агенции, вероятностите изглеждат мрачни. Според официални представители и американски медии, атаката към компанията е извършена от руските служби.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари