fbpx
-4.3 C
София

Дори една съвсем ограничена ядрена война ще доведе до световен глад

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Ако две държави се сблъскат твърде сериозно и при този сблъсък използват ядрено оръжие, то последиците очевидно ще бъдат твърде драматични: ядрените експлозии ще доведат до пълното унищожение на населението, а след това ще останат опасни и устойчиви радиоактивни утайки и отпадъци. Миналата седмица международна група учени преразгледа какви могат да бъдат последствията от подобен конфликт, но в по-широк и по-глобален мащаб. Те са създали сложна компютърна симулация, в която се разиграват няколко сценария на ядрена война, Оказа се, че подобен инцидент би бил фатален за климата и за производството на необходимите за населението хранителни продукти.

Това изследване показа, че количеството сажди, образували се от прилагането на ядрени оръжия, които ще бъдат изхвърлени в стратосферата, ще блокира част от слънчевата светлина и по принцип слънчевото излъчване, причинявайки сериозно понижение на температурата (1-16 ° C). Това ще продължи най-малко десетина години, което от своя страна ще доведе до значително намаляване на добивите на различните селскостопански култури.

„Голям процент от населението ще гладува. Това е много лошо“, казва Лили Ксиа, климатолог от университета Рутгерс в Ню Брънзуик, Ню Джърси, която ръководи проучването.

Според представената научна работа над 5 милиарда души може да умрат от глад в резултат на разразила се ядрена война между САЩ и Русия.

Ефектът може да бъде сравнен с този от големите вулканични изригвания, които нашата планета е преживяла в миналото. Изригването на Лаки през 1783 година в Исландия и изригването на Тамбора през 1815 година в Индонезия са предизвикали глобален спад на температурата поради изпускането на аерозоли от сярна киселина в стратосферата, което е довело до изключително тежък глад. Екипът учени отбелязва, че разразилите се наскоро големите пожари в Канада през 2017 година и в Австралия през 2019 и 2020 години също са произвели големи количества сажди, които в продължение на няколко месеца са обиколили целия свят и е очевидно, че съвсем същото ще се случи в случай на ядрена война.

Конкретно в този случай последствията ще зависят от от няколко фактора, включително от количеството използвано ядрено оръжие, вида на атакуваните цели и от атмосферните условия. В рамките на тази научна работа са симулирани шест различни сценария на една подобна война, всеки от които е с продължителност 1 седмица, като в зависимост от използваните ядрени глави в атмосферата се изхвърля различно количество сажди. Според създадения компютърен модел, при една хипотетична ядрена война между Индия и Пакистан, които разполагат с мощни атомни арсенали, в атмосферата ще бъдат изхвърлени от 5 до 47 Тг (тераграма или 1012 грама сажди). А  една ядрена война между САЩ и техните съюзници с Русия – държави, които притежават 90% от световния ядрен арсенал, може да доведе до образуването на 150 тераграма сажди.

Във всеки един сценарий са пресмятани общото количество хранителни калории, достъпни за всяка една държава след една подобна война, след като натрупаните хранителни запаси вече са изразходвани. Изводът на учените смразява кръвта:

„Ние показваме, че изхвърлянето на сажди в атмосферата в количества над 5 тераграма ще доведат до недостиг на продоволствия, а производството на хранителни продукти от животински и воден произход няма да може да компенсира намалялото производство на селскостопански култури в на практика цялата планета“.

Средното дневно количество необходими калории (а) и протеини (b)

Очевидно е, че последствията ще са най-големи в местата на взривяването на атомните бомби: цялата инфраструктура ще бъде разрушена, а почвата и водата моментално ще бъдат заразени с радиоактивни вещества. При най-лошия сценарий (150 тераграма сажди), след 3-4 години средното дневно производство на калории от зърнените култури ще падне с около 90%, което буквално ще срине зърнените пазари. Изследователите специално подчертават, че тези загуби няма да могат да бъдат компенсирани нито чрез риболов, делът на който е пренебрежимо малък, нито чрез животновъдство, понеже самите животни трябва да се хранят с растителни култури.

„Намаляването интензивността на светлината, глобалното захлаждане и твърде вероятните търговски ограничения след една ядрена война ще доведат до глобална катастрофа и тотален недостиг на храна“ –  обобщават учените.

Дори при най-лекия сценарий – ядрена война между Индия и Пакистан с изхвърляне в атмосферата на 5 тераграма сажди ще доведе до 7% спад в производството на калории в целия свят. Пресмятанията показват, че през първите 2 години над 250 милиона души най-вероятно ще умрат от глад. Изчисленията са направени при условия, че международната търговия с хранителни продукти е срината, а всяка страна предпочита да удовлетворява потребностите на своето население, а не да изнася навън собствените си ресурси.

Компютърната симулация показа, че ще има големи регионални различия. Най-пострадалите държави с най-голямо намаление на хранителните калории, ще бъдат страните, разположение в най-високите географски ширини на северното полукълбо, понеже там сезонът е твърде кратък за отглеждането на подходящите селскостопански култури и където селското стопанство на практика ще замре.

От друга страна, още повече ще пострадат държавите, които към днешен ден силно зависят от вноса на хранителни продукти. Симулационният модел показа, че при изхвърляне на 150 тераграма сажди в атмосферата, след две години ще оцелее максимум 25% от населението на Земята. Единствено Австралия, която зависи само от пшеницата, е в по-привилегировано положение.

Настина, по-малкото използвано количество ядрено оръжие ще окаже по-малко влияние, но след началото на подобна война ще бъде твърде трудно да се ограничи нейната ескалация. Към  днешен ден девет държави притежават ядрени оръжия: САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Израел, Индия, Пакистан и Северна Корея


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини