fbpx
-4.7 C
София

Доставчик на Apple, Amazon и Tesla е обвинен в използване на китайски принудителен труд

Най-четени

Дългогодишният доставчик и подизпълнител на Apple, Lens Technology, производител на стъклени екрани и покрития, е обвинен, че използва принудителен уйгурски труд във фабриките си, се казва в доклад на The Washington Post, който цитира документи от правозащитната група Tech Transparency Project. В доклада се отбелязва, че Lens Technology също е доставчик и подизпълнител на Tesla и Amazon.

Веригите за доставки на много компании са свързани с китайски фабрики, като проследяването на работните процеси в тях често е значително усложнено от непрозрачното, авторитарно управление на страната. Китайският регион Синцзян е дом на уйгурското етническо малцинство, мюсюлманско население, преследвано и изтезавано от китайското правителство. Защитниците на правата на човека обявиха, че китайското правителство принудително задържа мюсюлманските уйгури в концентрационни лагери, като ги принуждава да работят принудително, без възнаграждение, във фабрики в Синцзян и други региони в Китай.

В изявление пред The Washington Post говорителят на Apple Джош Розенсток каза, че компанията Lens Technology не е получавала никакви трудови трансфери на уйгурски работници от Синцзян. Apple по-рано тази година гарантира, че нито един от нейните подизпълнители не използва уйгурски труд, на хора прехвърлени от концентрационните лагери в Синцзян.

„Apple има нулева толерантност към принудителния труд. Провеждаме често оценки на доставчиците, с които работим, като в това число проверяваме и за принудителен труд, при одитите си използваме и изненадващи проверки. Тези защити се прилагат по цялата верига на доставки, независимо от работата или местоположението на човека. Всяко нарушение на нашите политики има непосредствени последици, включително евентуално прекратяване на бизнес отношенията с некоректни доставчици. Както винаги, фокусът ни е да гарантираме, че всички получават уважение и зачитане на личното достойнство, като ние ще продължим да правим всичко възможно, за да защитим работниците в нашите вериги за доставки.“, гласи изявлението на Розенсток.

Amazon и Tesla не са отговорили на искането за допълнителен коментар, отправено от CNET.

Документите, разкрити от Проекта за прозрачност на технологиите, показват, че хиляди уйгурски работници от Синцзян са били изпратени да работят за Lens Technology принудително.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини