fbpx
1.8 C
София

Европейската комисия заподозря Amazon в укриване на данъци

Най-четени

Антимонополният регулатор на Европейския съюз е поискал от властите на Люксембург да му предадат предоставената им от американския онлайн-търговец Amazon данъчна информация, съобщава изданието The Financial Times, позовавайки се на анонимни източници, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Централата на Amazon EU (европейското подразделение на Amazon) е разположена в Люксембург. Според Комисията, съществува съмнение, че компанията е използвала дъщерните си дружества за трансферно ценообразуване, минимизирайки по този начин размера на внасяните от нея на територията на ЕС данъци.

Данъчната структура на Amazon EU предизвиква критика в Европа във време, когато правителствата на страните от ЕС са принудени да предприемат строги мерки за икономии за сметка на орязването на основни социални разходи с цел съкращаване на бюджетния дефицит, отбелязва изданието.


През 2013 г. общата данъчна ставка за компанията е била 31,8%, което е с 8% по-малко, отколкото година по-рано. Според резултатите, посочени във финансовия отчет на Amazon EU, през миналата година компанията е получила печалба от продажби в страните от ЕС в размер на около 13,6 милиарда евро.

Припомняме, че по-рано антимонополният регулатор на Европейския съюз започна разследване и срещу Apple, Starbucks и Fiat. Основание за разследването тогава станаха големите данъчни облекчения, предоставени на компаниите от властите на Ирландия, Холандия и Люксембург.

Amazon е най-големият онлайн търговец на дребно в света. Освен в САЩ, компанията има филиали в Бразилия, Канада, Великобритания, Германия, Япония и други, като доставя стоки в 61 страни по целия свят. По данни от индекса NASDAQ, капитализацията на компанията към момента е 155,3 милиарда щатски долара.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини