fbpx
7.6 C
София

Европейският съд забрани препродажбата на файловете за електронните книги

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Купената и прочетена книга обикновено отива на рафта на домашната библиотека, подарява на някой или се дава за продан при по-ниска цена. А може и да бъде дадена на обществена библиотека. Но какво да се прави с една електронна книга – може ли да се продаде, когато е вече прочетена и не е нужна? На 19 декември тази година Европейският съд реши, че не може.

В съда бе гледано делото на холандския стартъп Tom Kabinet, който разреши на своите потребители да препродават електронните книги, закупени по законен и легитимен начин. Стартъпът е основан през 2014 година и е работил като интернет магазин за „поддържани“ електронни книги – като библиотека. Но притежателите на авторски права изразиха недоволство от този бизнес модел.

Причината е, че потребителите са започнали да предоставят на другите хора линкове за изтегляне на електронните книги, закупени от ритейлъри като Kobo и ebooks.com. „Продавачите“ са получавали виртуални кредити, които могат да се използват за закупуването на други книги от Tom Kabinet. С Amazon тази схема не работи, понеже този магазин не дава стандартни линкове в своята платформа.

Идеята на младата компания е на нейната платформа да се качват първоначалните линкове за изтегляне на книгите, за да могат другите потребители да се убедят, че книгата е наистина купена и не е пиратско копие.

Въпреки това холандските издатели са останали недоволни и се обърнали към регионалния съд, който от своя страна изпратил делото към Европейския съд.

Европейският съд реши, че Tom Kabinet нарушава законите на Европа по отношение на авторското право. От своя страна стартъпът настоява, че щом книгата е продадена, притежателят на авторски права повече няма отношение и закупилият тази книга може да прави с нея каквото си поиска. Оказа се, че законът действа по този начин само за обикновените хартиени книги. При електронните книги всичко е по друг начин.

Съдът не се съгласи с тези изявления на защитата и заяви, че

„Цифровите копия на книгите не губят нищо от външния си вид с времето и могат да бъдат използвани неограничен брой пъти. Разлика между стари и нови електронни книги няма“.

Разбираемо е, че при продажбите на една електронна книга на половин или четвърт цена, ще има много потребители, които ще обърнат внимание на тази възможност. И наистина, защо да се дават повече пари за едно и също нещо?

Ръководителите на Tom Kabinet не се предават и възнамеряват да обжалват. Те посочиха, че тяхната платформа показва кой и колко пъти е изтеглил дадена електронна книга. Тази информация може да се използва, за да се постигне споразумение.

Да напомним, че през месец септември френският съд в Париж реши, че геймърите могат да препродават игрите закупени в Steam. Но това изобщо не е изгодно за Valve и компанията също възнамерява да представи това дело на Европейския съд.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини