Документните измами, прането на пари и онлайн търговията с незаконни стоки са в основата всички тежки криминални дейности. Това е мнението, което изразяват от европейската полицейска агенция Европол.

„Този тип дейности водят след себе си и улесняват почти всички, ако не всички дейности на организираната престъпност и сериозните престъпления в наши дни“, гласи част от доклада на организацията, който разглежда състоянието на престъпността в европейското пространство. Не само рансъмуер заплахите, които криптират данните и изнудват за пари, са все по-голяма опасност. Днес традиционната престъпност се възползва все по-често от технологията. Така например днес наркотрафикантите нерядко използват дронове, а взломаджиите използват Интернет и компютри, за да наблюдават движението около набелязания около тях дом или следят социалните мрежи, за да разберат кога собствениците им няма да са вкъщи.

Киберпрестъпленията са все по-голямо предизвикателство пред правоохранителните органи, а сериозен стимул за това се явява CaaS (cybercrime-as-a-service) модела, който дава в ръцете на технически не толкова умели престъпници достъп до структурата, инструментите и сериозни печалби на киберпрестъпниците. Друг фактор, способстващ разрастването на криминалните действия в европейското пространство са даркуеб пространствата – специализирани ресурси в даркуеб или компрометирани легални интернет страници в „нормалната“ Мрежа – даващи защита на престъпниците чрез високи нива на криптирани и анонимност, което прави трудно залавянето им и спиране на дейността им, твърди доклада. Буквално всяка нелегална стока, независимо дали става дума за дрога, незаконно оръжие, подправени документи или друго – днес може да се намери онлайн. Разкритие в доклада посочва използването на легални платформи за споделяне на изображения, за търговия с наркотици.

Освен зловредният код, разпространяван в Интернет, сериозна и все по-честа реалност представляват мрежовите пробиви с цел кражба на данни, компрометиране на интернет ресурси, изнудване (посредством зловредни програми и DDoS атаки). Сериозен е проблема и с публикацията на изображения на сексуално малтретирани малолетни, както и използването на тези материали за изнудване на засегнатите лица и злепоставянето им в обществото.

Повече за наблюденията в доклада може да откриете тук.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Анонимен
Анонимен
4 години

Така, така… А сега остава да си изясним, защо американското правителство се явява главен спонсор на проекта TOR 🙂