8.4 C
София

Едно търсене в Google използва толкова компютърни изчисления, колкото проекта Аполо за 11 години

Най-четени

Напоследък космосът е доста популярна тема, заради страхотни причини от една страна – като мисиите на Марс на Curiosity – и тъжни от друга, като кончината на Нийл Армстронг – първият човек, стъпил на Луната. Поради това Google реши да ни сподели един доста инересен факт.

Оказва се, че за едно-единствено търсене в Google – да, същото търсене, което правим всеки ден, по няколко пъти на ден, и което се извършва за части от секундата, се използва толкова компютърна изчислителна мощност, колкото и е била използвана за целия проект Аполо.

И под „целия проект Аполо“ разбирайте наистина целия.

Всички компютри на борда на Аполо 11 плюс всички компютри на НАСА на Земята – най-напредналите суперкомпютри за своето време, са извършили толкова изчисления общо за всичките 11 години, в които са функционирали, подпомагайки 17-те мисии на Аполо, колкото изчисления са нужни за едно търсене в Google. Впечатляващо, нали?

Едва ли някой може да се сети за по-добър пример за това колко бързо се е развила технологията за половин век и колко много се е увеличила компютърната изчислителна мощност в хода на времето. Това определено ни дава нова гледна точка над нещата, които приемаме за даденост днес.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини