Преди шест години сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) прави публично достояние хиляди документи, свързани с дейността на американските шпиони по целия свят – хакване на хардуерни и софтуерни системи, масово подслушване на глобалните интернет комуникации, на политици, обикновени хора и широкомащабни програми за масово следене, излизащи отвъд фантазиите и на най-големите конспиратори. Името му беше Едуард Сноудън, изпълняващ ролята на компютърен администратор за външен контрактор на Агенцията. С помощта на двама журналисти – Лаура Поитрас и Глен Грийнуолд, той излага на показ тайните, които Вашингтон не иска никой да знае.

Какво се случи оттогава? Ами, общо взето нищо. Европейците изискаха от американските компании данните на гражданите на ЕС да се съхраняват в местни сървъри, проведоха се няколко протеста, а Сноудън стана персона-нон-грата в своята родина. В интерес на истината, нещата може скоро да станат доста по-зле, след като кресливите гласове на политици и шпиони да се отслабят ключови криптозащити в Интернет и приложенията, с цел да бъдат пресечени, дадат резултат.

А сега Сноудън е готов да разкаже повече за случилото се преди шест години в своите мемоари, озаглавени „Постоянен запис“ (Permanent Record). Книгата излиза официално в САЩ на 17-ти следващия месец и се издава от Macmillan Publishers.

„На възраст от 29 години, Едуард Сноудън захвърли своето бъдеще за доброто на страната“, споделя в специално изявление за пресата изпълнителният директор на Macmillan Publishers Джон Сърджънт. „С това си действие той демонстрира огромна смелост и независимо, дали го харесвате или не, неговата история е една велика американска история. Няма никакво съмнение, че светът е едно по-добро и по-конфиденциално място, заради действията му“.

Понастоящем Сноудън се намира в Москва, след като Русия му даде убежище в страната. Ако се върне в САЩ, Сноудън е заплашен с тежка присъда и години затвор по обвинение за държавна измяна и шпионаж.

Тези дни Сноудън публикува и специално послание в Twitter акаунта си, придружавайки го с видео, в което заявява:

„Всичко, което правим днес продължава вечно, не защото желаем да запомним, а защото не ни е позволено вече да забравим“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари