6.9 C
София

Експерт на Google за безопасността в ОС Windows 10: две крачки напред и една назад

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В операционната система Windows 10 корпорацията Microsoft представи не само нови функционални възможности и промени в интерфейса, а и свързани с информационната безопасност нововъведения. В крайна сметка някои аспекти на безопасността са станали по-надеждни, а други – в най-добрия случай са останали на предишното ниво, а някои и дори са се влошили. Такова е мнението на специалиста по информационна безопасност на Google Джеймс Форшоу, известен с разкриването на програмни бъгове в софтуера на Microsoft. Той съобщи това чрез специална презентация с име „Windows 10: две крачки напред и една назад“, която се състоя в края на миналата седмица в Мелбърн.

 

Един от най-големите минуси на новата ОС е увеличеният брой точки за провеждане на атаки. Сега те са повече, защото по подразбиране се стартират повече системни услуги, отколкото при предишните версии. В ОС Windows 10 по подразбиране се стартират 196 процеса и 291 драйвера, докато при Windows 8.1 те са съответно 169 и 253, а в Windows 7 – 150 и 238.

 

Експертът посочи и функцията за управление на потребителските акаунти (UAC). Форшоу счита, че към днешен ден хакерите с лекота я заобикалят и тя от инструмент по безопасност се е превърнала в дразнеща пречка, показваща диалогови прозорци за разрешаване или блокиране на приложения.

Форшоу отчита, че е подобрена безопасността в браузъра Microsoft Edge, но експертът е на мнение, че Microsoft е трябвало изцяло да се откаже от използването на Adobe Flash Player, известен с многобройните си уязвимости.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини