9.7 C
София

ЕС: Поставянето на линкове към онлайн статии не изисква разрешението на автора им

Най-четени

Европейският съд реши на най-висша инстанция да не се опитва да застава срещу една от най-често използваните функции в интернет – хиперлинковете. Базираният в Люксембург съд отсъди, че е излишно да искаме разрешение от автора на една статия, публикация в блог или уебсайт ако сме решили да поставим линк към тях. Накратко казано, Европейския съюз нареди на ищците просто „да оставят интернет намира“.

От съда уточниха, че публикуването на линкове към защитено съдържание трябва да се възприема като „комуникативен акт“, чиято цел е да представи въпросното съдържание на публиката по такъв начин, че членовете на тази публика да могат да получат достъп до него. В случая, споделиха от съда, потребителите на сайта Retriever Sverige (ищци по делото) могат да се приемат като публика, тъй като размерът им бил неуточнен и, най-общо казано, доста голям.

В решението на съда има само едно условие, на което трябва да се обърне повече внимание и то е следното: поставянето на линк към дадено съдържание е нелегално, „когато хиперлинкът позволява на потребителите на сайта, в който е публикуван да преодолеят ограниченията поставени от сайта, в който се съдържа защитеното съдържание подлежащо на ограничен достъп възможен само от абонатите на последния сайт“. Или, с прости думи казано, не можем да публикуваме хиперлинкове, чието отваряне позволява на потребителите на нашия сайт да четат платено съдържание.

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини