fbpx
13.5 C
София

ЕС ще поиска от САЩ обяснение във връзка със следенето на потребители

Най-четени

Европейският съюз планира да получи „сериозни ангажименти“ от страна на САЩ за спазване правата на европейските граждани по отношение на неприкосновеността на личните им данни. Това съобщи агенция „Франс Прес“, позовавайки се на Тонио Борг, европейски комисар по здравеопазването. Според него, ЕС ще поиска официално от САЩ разяснение на механизма на действие на системата PRISM, позволяваща на разузнавателните агенции да събират данни за интернет потребителите.

По-специално, ЕС се интересува от въпроса, дали събирането на лични данни се ограничава само до отделни случаи въз основа на конкретни подозрения, или с помощта на системата на службите се предават големи масиви с данни. Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг планира да обсъди този въпрос в рамките на двустранна среща, която ще се проведе на 14 юни. Припомняме, че на 6 юни бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, който няколко дни по-късно потъна в неизвестност, съобщи за съществуването на системата. От неговото описание следва, че тя получава пряк достъп до данните на потребителите на едни от най-големите американски компании, сред които изпъкват имена като Microsoft, Yahoo!, Google, Apple и AOL.

След разразилия се скандал Вашингтон потвърди официално съществуването на такава система, но подчерта, че тя следи само чужденци, намиращи се извън пределите на САЩ. Компаниите, уличени в сътрудничество с американското разузнаване, съобщиха на свой ред, че не са знаели за съществуването на PRISM и не са предоставяли на специалните служби пряк достъп до личните данни на потребителите. Скандалът стана повод да бъде инициирана и петиция, призоваваща за оставката на президента Барак Обама.

Вчера рускоезичното израелско издание „Курсор Инфо“ наля нова порция масло в огъня, след като съобщи, че е открита „израелска следа“ в операциите на американските специални служби. Според изданието, израелските компании Narus и Verint, много от чиито сътрудници са бивши служители на престижното технологично подразделение на израелското военно разузнаване, известно под кодовото име „8200“, са играли ключова роля в събирането на информацията.

Според популярния американски сайт Wired, израелските технологии от няколко години се използват от американските специални служби за контрол над най-големите телекомуникационни компании и интернет-доставчици. Системата е позволявала на разузнаването на САЩ да получава данни от сайтове като Facebook, Google, Microsoft и Yahoo!, без при това компаниите да предават данни непосредствено на агенциите.

С други думи, става дума за следене на всички видове електронни комуникации. Според анонимен източник на изданието, компанията Narus е създала програма, позволяваща анализирането на над един милион електронни съобщения в секунда. Така само за един ден броят на анализираните електронни писма може да достигне над сто милиарда. Narus е била създадена в Израел през 1997 г. от трима бивши служители на 8200. Преди три години тя е закупена от американския концерн „Боинг“, а в момента основната част от дейността ѝ е концентрирана в Индия и САЩ.

Друга компания, чието име се свързва със следенето, извършвано от американските разузнавателни служби, е Verint. Неин създател е Коби Алекзандър, който от дълго време се издирва от ФБР. В момента компанията има 800 служители, като само 350 от тях се намират в Израел. Verint е специализирана в анализа на огромни потоци от данни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини