fbpx
4.8 C
София

ЕС ще разследва Nvidia заради покупката на ARM

Най-четени

Очакваното сливане на Nvidia и ARM донесе нови притеснения, след като ЕС и Обединеното кралство обявиха, че ще започнат разследване на конкурентността на сделката. Миналия септември Nvidia потвърди, че е постигнала споразумение за закупуване на британския производител на чипове Arm за 40 милиарда щатски долара.

Още от обявяването на сделката обаче тя подлежи на много съмнения и проверки. Процесорите на Arm се използват в по-голямата част от смартфоните на пазара в момента и компанията има бизнес модел с отворено лицензиране, основан на неутралността на клиентите. Има опасения, че това може да бъде застрашено и променено, ако поглъщането от Nvidia бъде одобрено и продължи.

Сега докладите показват, че ЕС и Обединеното кралство са се договорили да прегледат допълнително сделката, като и двете организации отказват да потвърдят отсега, че няма да наложат забрана за пълно спиране на сделката. Съответно това не означава непременно, че може да очакваме сделката да бъде прекратена от ЕС или Великобритания, но такава вероятност не е изключена, ако се докаже висок риск от монополизиране на пазара и намаляване на конкурентността.

Фактът, че се включват допълнителни регулатори, които наблюдават сделката, не е изненадващ. В края на миналата година Федералната търговска комисия на САЩ обяви, че също ще потърси допълнителна информация за сделката, за да гарантира, че тя не нарушава правилата на конкуренцията. Очевидно SoftBank, настоящият собственик Arm и Nvidia са предвидили срок от 18 месеца, за да финализират придобиването.

Разследването в Обединеното кралство, което е започнало малко по-рано от това в ЕС, вече е поискало от бизнеса да представи мнението си по сделката. Смята се, че полупроводниковия гигант Graphcore, подкрепени от Microsoft, са само едни от компаниите, които са изразили своите опасения. Трябва обаче да се уточни, че и двете разследвания относно сделката са все още в ранна фаза.

В момента обаче нещата не изглеждат добре за сделката с Nvidia. Изглежда малко вероятно американската компания да иска да заплати толкова значителна сума за придобиването на Arm, ако не вижда някаква конкурентна полза, която да извлече от тази сделка – и това естествено би навредило на конкуренцията в производството на смартфони, в случай, че настъпят промени в бизнес модела на Arm. Допълнително усложнявайки нещата, регулаторните органи в Обединеното кралство също разследват дали поглъщането от Nvidia ще има последици и за националната сигурност на страната.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини