1.9 C
София

ЕС: Google трябва да трият линкове към информация, която не е важна

Най-четени

Вчера Европейският съд одобри решение повеляващо уеб търсачки като Google да трият линкове към страници в определени случаи, а именно, когато информацията съдържаща се в тези страници е „неадекватна“ или „не отнасяща се до търсенето“.

Предложението за тази промяна започва като лична история. Преди време адвокатът Марио Костейа Гонзалес подал жалба в Испанската агенция за защита на данните, твърдейки че правата му са нарушени. В частност, Гонзалес бил потърсил името си в Google и сред резултатите неочаквано намерил информация свързана със събития от 1998 година, в които той бил принуден да продаде недвижимото си имущество с цел погасяване на огромните си данъци.

След като Google отказали да изтрият свързаното с този случай съдържание, Гонзалес подал втора жалба, този път с твърдението, че правата му защитени от Директивата на Европейската комисия за защита на данните са били нарушени. Въпросната директива дава правото на всеки човек да бъде „забравян“ в случаи,  в които информацията е непълна или неакуратна.

Разбира се, докато от наша гледна точка това е по-скоро правилно решение, компаниите занимаващи се с уеб търсене със сигурност ще си усложнят многократно работата ако решението на Европейския съд бъде превърнато в закон. Говорителят на Google сподели пред пресата, че решението е „разочароващо за уеб търсачките и като цяло за онлайн издателите“.

Същата тема бе засегната преди две години, когато собственик на къмпинг на име Camping Alfaques се бе оплакал, че в резултатите свързани с търсенето на къмпинга излиза информация за ужасяваща история протекла на същото място, но преди много години. През 1978 година на мястото избухнал пренасящ гориво камион, като в експлозията загинали 200 летуващи, а стотици други се отървали с тежки наранявания. В този случай информацията излизаща в търсачките засягаше негативно бизнеса на този собственик, който по време на трагичните събития още бил дете.
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини