Вече повече от година, милиони по целия свят работят от сигурността на своите домове вместо от офисите на своите компании. Това поставя пред огромно напрежение администриращите тези корпоративни мрежи, към които вместо защитени вътрешнофирмени крайни точки се свързват необезопасени системи откъде ли не. Така, в риск попадат хиляди бизнеси и компании, за които обезпечаването на сигурността на техните данни и активи вече си е истинско предизвикателство. Логично и в последната година новините за пробиви в различни по размер и вид на дейността компании, зачестиха неимоверно много. Настоящето положение променя пейзажа на киберсигурността по множество различни начини, като един от тях е особено интересен: завръщането на SMS удостоверяването като допълнителна мярка за сигурност.

Калифорнийската компания, доставяща услуги за IT управление Okta регистрира повишение на използването на есемес като защитна услуга по време на COVID-19 кризата. Това е едно от откритията в доклад на компанията, публикуван в края на миналия месец. В него се прави анализ на практиките по удостоверяване на самоличността при вписване в бизнес мрежите на 9400 клиенти на компанията и начините, по които те са променили защитните си процедури по време на пандемията.

От изследването става ясно, че макар и като цяло използването на есемес съобщенията като допълнителен фактор за защита при вписване да е намалял в последните години (от 53% на 49%), между февруари и октомври миналата година, използването му се е увеличило с цели 116%. Използването на мултифакторна защита и специалното приложение за автентикация на Okta Verify са се увеличили със 184%, сравнено с 28% в предходните шест месеца. Отделно от това, Okta отбелязва значително повишение на инвестирането от страна на компаниите в концентрираната около човешкия фактор инструменти за сигурност (people-centric security tools) през миналата година. Освен това, използването на инструменти за популяризиране на сигурността, като KnowBe4 е нараснало с 46% от началото на 2020 и със 194% за последните две години. По отношение на конкретните приложения за защитено вписване, от разгледаните 6500 приложения, мениджърът на пароли 1Password е програмата, която получава най-висок ръст на използване през миналата година, като ползването на приложението за последните две години се е увеличило с 582%. Що се отнася до петте най-разпространени приложения в сектора за сигурност, организирани около човешкия фактор, те са KnowBe4, MimeCast, Envoy, LastPass и Proofpoint.

Друго важно откритие в доклада на Okta се явява наблюдението, че за да се пригодят към „новото нормално“ на разпределена в различни точки работна сила, организациите възприемат нови защитни стратегии в индустрията, като модерните защитни стени и „нулевото доверие“ (zero trust). Що се касае до пийпълцентричните мрежови инструменти за защита, през 2020 най-голям ръст отбелязват решения, идващи от Palo Alto Networks, Cisco AnyConnect, и Netskope. Използването на Palo Alto Networks, които осигуряват защита на мобилните потребители е нараснало до 1983% за три години, Cisco AnyConnect, осигуряващ защита на достъпа до крайни точки – с 1130% (46% увеличение само от февруари миналата година досега) и Netskope, предоставящ контекстуална защита и борба със заплахите, идващи от облака – със 74% през миналата година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари