fbpx
13.5 C
София

Зад гласа: интервю с актрисата на TikTok за синтезиран говор

Най-четени

Кат Калахан е радиоводещ и гласът зад най-популярната функция за преобразуване на текст в говор на TikTok.

Като радиоводеща за канадското 91.5 The Beat, Кат Калахан се бореше да запази в тайна ролята си на новия глас за преобразуване на текст в говор на TikTok. Когато гласът й се появи в приложението миналата година, слушателите започнаха да й изпращат безброй TikTok-ове, посочвайки приликите.

„Чували ли сте това? Звучи някак като теб“

 спомня си тя думите на слушатели.

Но едва миналия месец Калахан потвърди това, което нейните слушатели отдавна подозираха:

„Най-накрая мога да ви кажа, хора. Това съм аз.“

каза тя във видео в TikTok , първото, което някога е публикувала. То стана популярно почти веднага, натрупвайки повече от 45 милиона гледания, откакто беше пуснато.

Гласът на Калахан, известен като „Джеси“ в приложението, се превърна в популярен начин за създателите да предават мислите си, без те самите да казват нищо. Всичко, което трябва да направят, е да напишат всичко, което искат да кажат, и гласът на Калахан ще го прочете ред по ред по весел начин, без значение колко шантав е текстът.

„През последната година и половина беше наистина интересно да се види как хората използват гласа.

каза Калахан.

Тя разбрала, че има умение да озвучава, след като нейните радиослушатели започнали да искат да използват гласа й в своите проекти.

 „Една електрическа крушка ми светна. И аз казвам „Разбира се, защо не го направя?“

И през 2015 г. решава да започне собствен бизнес с гласове.

Откакто стартира бизнеса, Калахан има редица гласови записи, включително съдържание за електронно обучение, видеоклипове в YouTube и реклами, но казва, че функцията за текст към глас на TikTok е най-голямата работа, която е имала досега.

„Със сигурност е различно от всичко друго, което някога съм правила. Беше наистина, наистина страхотно да се работи с TikTok.“

Когато гласът на Калахан се появил за първи път в платформата миналата година, потребителите не бяха толкова сигурни как да реагират. Някои бяха изненадани от веселостта на гласа — предишния глас звучал по-монотонен — докато други започнаха да тестват границите на това, което може и не може да каже.

Понякога платформата с изкуствен интелект, на която работи инструментът за преобразуване на текст в реч, не знае как да произнесе определена дума или фраза, което води до абсурдни или глупави показания. Например, гласът произнася „lol“ като „lawl“, което кара Калахан да създаде видео в TikTok, за да докаже, че да, тя знае как да го каже правилно.

„Отначало беше толкова смесено и имаше някои негативни реакции. Така че бях напълно позитивна като седях и си казах: „Да видим как хората го използват.““

каза Калахан

Тя не беше първият актьор на TikTok от текст в говор. Миналата година от компанията изтеглиха оригиналния си глас, след като изпълнителката зад него, Бевърли Стендинг, заяви, че компанията е използвала нейния глас без разрешение. Тя също така се противопостави на това как потребителите могат да накарат гласа й да каже всичко, което искат – включително ругатни и друг обиден език – потенциално причинявайки й „непоправима вреда“ в процеса. Тя постигна споразумение с TikTok миналия септември, месеци след като гласът на Калахан беше добавен към приложението като заместител.

„Това е частта от мен, която живее в приложението“

Въпреки че потребителите почти веднага започнаха да използват гласа на Калахан, за да казват глупави неща и някои неприятни забележки, тя казва, че има начин да се дистанцира от този вид съдържание – и цялостната странност, която идва заедно с хората, които имат пълен контрол върху собствения й глас.

„В съзнанието си разбирам, че това не съм аз – никога не съм казвала това. Така че това е добре, ако това е, което хората искат да правят на собствената си платформа, но със сигурност не е нещо, което някога бих казала. Мога да разделя това по някакъв начин. Това е само Джеси… Това е частта от мен, която живее в приложението, но не аз казвам всички тези неща: това са създателите на съдържание, които го казват.“

Гласът на Калахан в TikTok стана толкова широко разпространен, че дори стана известен сред някои потребители, които не са в TikTok.

Но гласът „Джеси“ не е само за правене на забавни видеоклипове. Преобразуването на текст в говор е важна функция за достъпност, която помага на потребителите с увредено зрение да разберат съдържанието на видеоклипа. В момента в TikTok има няколко различни опции за преобразуване на текст в реч; Джеси е само една от тях, но определено е най-оживената от групата.

„Джеси определено е различна и хората усещат това. Затова и го използват. Ако позволите на Джеси да говори за вас и вашите видеоклипове, аз ви благодаря. Щастлива съм да го направя.”

каза Калахан.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини