fbpx
-0.5 C
София

Запознайте се с Амазия: Следващият суперконтинент на Земята ще се формира до 200-300 милиона години

Най-четени

Изследователи от университета „Ню Къртин“ в Австралия използваха суперкомпютър, за да определят как ще изглежда светът, когато се образува следващият суперконтинент. Според техните изчисления след 200 до 300 милиона години ще се образува нов суперконтинент Амазия. 

Комбинация от днешните американски и азиатски континенти

Под все още неподвижните екстериори нашата планета е подложена на огромно раздвижване, което се проявява в продължение на милиони години. Учените изучават случващото се дълбоко под земната повърхност, за да получат представа за работата на вътрешната част на Земята.

Сега изследователи от Групата за изследване на земната динамика и Училището за земни и планетарни науки към университета „Ню Къртин“ са използвали суперкомпютър, за да прогнозират какъв би могъл да бъде вероятният ефект от движението на гигантските тектонични плочи.

Образуването на континентите

През последните два милиарда години континентите на Земята многократно са се сблъсквали, за да образуват суперконтинент. Това се случва на всеки 600 млн. години и обединява всички континенти в света.

Процесът се нарича суперконтинентален цикъл.

Преди повече от 700 млн. години предишният суперконтинент започва да се разпада и свива суперокеана Пантхаласа. Океанът, който е бил най-голям в своя пик, когато динозаврите са бродили по Земята, продължава да се свива с няколко сантиметра и днес и е известен като Тихия океан.

Въпреки това продължаващият цикъл на суперконтинентите означава, че през следващите 200-300 милиона години Тихият океан ще продължи да се свива.

Докато не събере континентите Америка и Азия, за да образуват Амазия.

Според изчисленията на изследователите е малко вероятно по-младите океани, като Атлантическия и Индийския океан, да се затворят при следващия цикъл на движение на тектоничните плочи. Интересно е, че континентът Австралия също ще има роля, тъй като се очаква той първо да се сблъска с Азия, преди да се стигне до формирането на Амазия.

Каква ще бъде Амазия?

Понастоящем географското разположение на седемте континента има голямо значение за околната среда и екосистемите на сушата. Дори човешките култури се влияят от преобладаващите условия. Затова изследователите искат да разберат какъв ще бъде животът на суперконтинента.

Според изследователите може да се очаква, че при формирането на суперконтинента планетата ще бъде драстично различна. Очаква се нивата на водата в моретата да бъдат по-ниски, а вътрешността на суперконтинента да се превърне в сух район. Очаква се също така дневните температури да бъдат с високи стойности.

Резултатите от изследването бяха публикувани в списание National Science Review миналата седмица.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини