fbpx
5.7 C
София

„За да си 20-25 години на върха, трябва постоянно да се развиваш и подобряваш“ – Сридеви Равури, VMware

Сридеви Равури е професионалист с дългогодишен опит в разработка на облачни продукти. В момента заема позицията на вицепрезидент за научно-развойна дейност на vSphere ESXi във VMware, а преди е отговаряла за развитието на VMware Cloud и Workspace One.

Най-четени

Нека започнем с малко повече информация за вас. Ще се радвам заедно с читателите на Kaldata да научим повече подробности за това колко е трудно да си дама в този мъжки свят и надпревара в технологичната сфера? Ще споделите ли с нас пътя си до тук?

Да, разбира се! Кариерата ми започна в Tехническия университет в Ченай, Индия, където получих бакалавърска степен. След това образованието ми продължи в MIT в САЩ, където станах магистър.

Преди да достигна до сегашната си роля на VP на един от най-важните ни продукти vSphere съм била на други водещи позици за нашия Workspace ONE, където моят екип разработваше SaaS решения и мобилни приложения. След това продължих работа като водещ инженер за VMC на Dell EMC, част от нашия хибриден облак. Непременно трябва да кажа, че екипите във VMware са много гостоприемни. Те предлагат множество възможности да напуснеш комфортната си зона и да се развиваш в компанията. Това ми помогна да сменя различни позиции и да науча много за различни нови технологии.

Колкото до това, че съм жена – никога не съм откривала нещо като дискриминация или подобно в екипа. Винаги съм била подкрепяна от колегите си. А иначе – трябва да работиш здраво, за да успееш – това е ключът към всичко. Трябва да си качествен специалист, за да се чува гласа ти. Много държим на менторството и има немалко дами, които са в тази роля. Това помага доста когато видиш някой, на когото искаш да приличаш – да се научиш и да разбереш нещата от по-опитните, независимо дали те са мъже или жени.

Промени ли по някакъв начин работата от вкъщи ситуацията за вас и за другите служители от компанията?

Като компания, разпростряла се на множество места по света, ние бяхме на практика готови за дистанционна работа. Имаме работещи всички инструменти за дистанционни срещи и други процеси. Това ни позволи да се адаптираме бързо за голяма част от работата си. Забелязахме дори, че ефективността се подобри.

Въпреки че с деца вкъщи е малко трудно, а в екипа ми има много млади родители. Аз имам две, а винаги си представям как е с хора, които са у дома с много малки деца и трябва да ги гледат, но и да работят. Важен е балансът както винаги, но на мен ми бе лесно в това отношение, защото моите деца са по-големи. Като цяло човек се нуждае от почивка и презареждане, когато работи по този начин, защото отсъства нормалното разнообразие, което дава едно пътуване до вкъщи да речем. Важно е да запомните, че трябва да си взимате необходимата почивка и да запазвате баланса между работа и личен живот.

В полето на работата VMware се слави като топ експерт във виртуализацията. Каква е историята зад този успех на кратко? 

VMware е първата компания, която през 90-те използва Windows работна станция през компютър с Linux. Днес тази технология за виртуализация се превърна в гръбнак за всички центрове за данни и облаци. Тя помага на клиентите ни да консолидират своя хардуер и да управляват набор от бизнес приложения на същите платформи. 

VMware е лидерът във виртуализацията и аз вярвам, че всяка компания в света използва някои от нашите решения локално или чрез хибридни облачни центрове. Да бъдеш лидер обаче изисква постоянно усъвършенстване и иновации, човек не може да остане на върха 20-25 години без постоянно развитие. 

VMware се слави в индустрията с предоставянето на висококачествени продукти. Разполагаме с голяма екосистема, така че клиентите могат да интегрират в комбинация с решения, които вече имат в своята среда. VMware се развива с променящите се изисквания на новите приложения. Например миналата година ние поддържахме kubernetes вградено във vSphere, използвайки нашето семейство продукти Tanzu.Също така наскоро успяхме да покажем натоварванията с ниска латентност като RAN в индустрията на телекомите, които могат да работят във виртуализирана среда. С виртуализацията клиентите могат да управляват тези среди много по-лесно.

Тук може би е моментът да ви попитам повече за партньорството на VMware с Nvidia и за проекта Monterey?

Много съм развълнувана на тази тема, защото екипът ми отговаря за това. Nvidia прави графични ускорители и процесори, които ще помогнат много за машинното обучение.

Съвместно с тях, обявихме пускането на NVIDIA Enterprise AI suite, което предоставя напълно сертифициран NVIDIA пакет във vSphere. Сега клиентите могат да пазят данните си локално, да използват познати инструменти за управление на vSphere, да стартират ML приложения, използвайки най-новите функции на графичния процесор на vSphere и да получат по-добра производителност.

Ключов компонент в проекта Monterey е SmartNIC – мрежова интерфейсна карта, която поема изчислителните функции, стандартно изпълними от сървърния процесор (CPU). Като част от Monterey, VMware дава възможност на своя хипервайзор ESXi да работи в картите SmartNIC, което ще позволи на клиентите да използват единна рамка за управление, за да управляват цялата си изчислителна инфраструктура, независимо дали тя е виртуализирана, или е с един наемател (Bare-metal).

За Project Monterey работим с водещи доставчици като Mellanox, Pensando и Intel и OEM като Dell, HPE и Lenovo, за да създадем решение, което осигурява гъвкавост на нашите клиенти. Нашите клиенти могат да се възползват от предимствата на SmartNIC, докато използват познато управление на vSphere.

Споменахме го няколко пъти, нека го обобщим. Какви са предимствата на vSphere?

vSphere предоставя цялостно решение за виртуализация за целия софтуер, дефиниран център за данни с виртуализация на изчисления, съхранение и работа в мрежа. vSphere има силна екосистема и следователно може да работи в много предприятия. Сега, с поддръжка на Kubernetes, която е вградена във vSphere, с нашето портфолио Tanzu клиентите могат да стартират своите съществуващи приложения и съвременни приложения на същата платформа. Това дава голямо предимство на нашите клиенти. vSphere вече е разположен и на AWS, GCP и Azure. Така че клиентите получават избор за внедряване и могат да изградят своя собствена многооблачна стратегия, използвайки VMware.

Нека дойдем в България. Как успяхте да превърнете офиса в София в един от стълбовете на своя бизнес в EMEA?

Нашият офис в столицата на България има много дълга история. От 10 години там се разработват най-важните ни решения и това прави разликата. Тук се раждат част от нашите знакови продукти. С тях екипите ни се развиха и на практика израснаха заедно с останалите ни центрове като този в Пекин. Инженерният екип е отличен, имаме прекрасни специалисти и отлични ментори, които са най-добрите в това, което правят. Винаги се опитваме да намираме и нови хора.

VMware се стреми да привлече разнообразни местни таланти. Търсим хора, които са силно мотивирани да решават предизвикателни софтуерни и хардуерни проблеми. Например в моя екип, основните API на vSphere и управлението на хоста. се извършват предимно от софийски офис. Този екип отговаря и за управлението. слой за Project Monterey, за който говорих по-рано.

А какво да си служител на VMware? Какви са предимствата да си служител на тази компания и какво я прави различна от останалите?

Както казах и в началото – аз работя тук от 10 години. Много мои приятели се чудят защо толкова дълго стоя на едно място. А аз знам, че има много неща, които ме задържат. Ако работиш върху интересни проблеми, ако работиш със сърцето на технологиите в момента – виртуализацията – това е основното, което те задържа. Освен това се радваме на много иновации, които се случват постоянно и непрекъснато има нещо, свързано с развойна дейност. Имаме множество вътрешни събития, като RADIO (R&D Innovation Offsite), които приличат на академични конференции за иновации върху продуктите ни. Клиентите, до които достигаме също са нещо, което може да те задържи като работник. Имаме клиенти, които са малки компании и да речем променят нещо важно в Африка, както и най-големите корпорации. Обграден си от много мотивирани мениджъри и инженери, а това променя играта.

Много важна е и мобилността. Хората могат да се местят. Лично аз смених три различни длъжности и офиси, а това ти позволява да не стоиш на едно място, ако не искаш.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини