Изминаха почти 10 години, откакто Google заедно с фондацията Xprize обявиха космическото състезание Lunar Xprize, целта на което е създаването на съвременен луноход. Сега партньорите решиха да увеличат и без това големите суми на наградите, като предложиха нови задачи.

Условията на този космически конкурс изглеждат измамно прости. Необходимо е с частно инвестиране да се създаде луноход, който да извърши меко кацане на Луната, след което да измине 500 метра по лунната повърхност, като стриймва на Земята видео с висока резолюция. Подобно на компютърна игра се предлагат солидни парични премии при изпълнение на определени условия.

Екипът, който пръв изпълни всички условия получава $20 милиона. Наградата за второто място е $5 милиона. Предлагат се допълнителни премии: ако луноходът измине 5 километра вместо 500 метра, ако бъдат намерени специални обекти – вода, остатъци от предишни космически апарати, дълговечност на лунохода и други.

Има и междинни награди – през месец януари 2015 година пет отбора получиха наградите Milestone Prize с обща сума $5,25 милиона за развитието на нови космически технологии.

Тази година бяха обявени петте отбора, които ще участват в Lunar Xprize: SpaceIL (Израел), Moon Express (САЩ), Synergy Moon (международен), TeamIndus (Индия) и HAKUTO (Япония).

Сега Google и Xprize предлагат допълнителни парични награди за преминаване на някои важни технологични етапи:

  • Наградата Lunar Arrival Milestone Prize в размер на $1,75 милиона – космическият апарат трябва да извърши поне един оборот около Луната и да кацне в предварително обявена точка на лунната повърхност
  • Наградата Soft Landing Milestone Prize в размер на $3 милиона – необходимо е потвърждение за мекото кацане

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари