fbpx
11.8 C
София

За първи път бе използван функционален ядрен резонанс за неинвазивно четене на мисли

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Нова стъпка към създаването на функционален неврален интерфейс направиха специалисти от университета на Тексас. Те представиха алгоритъм, който може да прочита мислите, които човек си повтаря и думите, които е чувал. Това става само чрез сканиране на мозъка с помощта на фЯМР. Подобни резултати са постигнати и от други изследователски групи, но при тях се налага имплантиране. Това е първата в историята технология за неинвазивно четене на мисли с висока точност и навярно първия път на четене на мисли от разстояние, като засега разстоянието е твърде малко.

„Ако бяхте съобщили за постигнатото от нас на някой невробиолог преди 20 години, то той би ви се присмял“ – заяви Александър Хаас, участник в екипа учени на Тексаския университет в Остин.

Използването на фЯМР в качеството на интерфейс между човешкия мозък и компютъра засега се затруднява от това, че в сравнение със скоростта на мисълта на човека този метод е по-бавен. От друга страна, уникалността на този подход е в това, че системата не декодира човешките мисли дума по дума, а улавя смисъла на тези мисли.

Интересно е, че използваният алгоритъм се справя много добре с човешките мисли и засега греши предимно при местоименията, като бърка третото с първото лице.

Засега използваната апаратура е скъпа и масивна, но след като е направена първата успешна стъпка, вече може да се работи върху усъвършенстването на тази технология.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини