fbpx
5.8 C
София

За първи път в историята си Meta възнамерява да съкрати персонала си и значително да намали разходите

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Ръководителят на Meta Platforms Марк Зукърбърг сподели плановете си за развитието на компанията. Очаква се през 2023 г. за първи път в историята на Meta да бъде намален броят на персонала, както и да се планира реорганизация на редица бизнес направления. Промените бележат края на една ера на бърз растеж за медийния гигант.

Това е първото голямо съкращаване на бюджета от основаването на Facebook през 2004 г. Според Зукърбърг наемането на работа ще бъде спряно и някои екипи ще бъдат преструктурирани. Като цяло, Meta ще бъде „малко по-малък“ през 2023 г. в сравнение с година по-рано. В същото време бюджетите ще бъдат намалени дори в екипите, които сега се справят добре, а решенията за преструктуриране и съкращения ще се вземат индивидуално.

Зукърбърг призна, че разчита на по-ясно стабилизиране на икономиката към днешна дата. Тъй като сегашната картина изглежда различна, подходът към правенето на бизнес също ще трябва да се промени. Акциите на Meta поевтиняха с няколко процента след новината и общо тази година са загубили 60% от стойността си.

Всъщност, съкращенията на разходите и замразяването на наемането са признанието на Meta, че растежът на рекламните приходи се е забавил на фона на нарастващата конкуренция от страна на медийните гиганти за вниманието на потребителите. По-рано тази година Meta съобщи, че планира да „забави“ наемането на кандидати за някои ръководни позиции и да забави включването на стажанти към персонала. Ръководителят на Meta подчерта, че не трябва да се добавят хора към екипите, за които не се очаква да се появят ангажименти през следващата година. През юли той вече предупреди, че Meta „последователно ще намали нарастването на броя на служителите“ и че много екипи ще бъдат съкратени, за да се пренасочат ресурсите към други цели. Смята се, че приоритет за компанията са конкурентът TikTok – услугата Reels в Instagram и любимото дете на Зукърбърг – метавселената. Към 30 юни тази година в Meta работят повече от 83 500 души.

През първите 18 години от съществуването на компанията всяка година тя растеше бързо, казва Зукърбърг, а сега, за първи път в епохата, приходите й са леко намалели. По време на отчета за доходите през първото тримесечие от Meta заявиха, че годишните разходи ще бъдат с $3 милиарда по-малко от $95 милиарда, планирани по-рано. По-специално, взето е решение за отказ от разработването на смарт-часовници, които трябваше да се конкурират с Apple Watch.

Това обаче не е единствената интернет компания, печелеща от реклама, която среща трудности тази година. Twitter обяви замразяване на наемането на нови хора през май и призова служителите си към общо намаляване на разходите. Google също така каза, че възнамерява да „забави наемането на работа“ през втората половина на годината, а Snap през август съкрати 20% от персонала си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини