fbpx
9.1 C
София

Изкуственият интелект започна да оказва голямо влияние на света и това плаши неговите създатели

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Експертът в областта на изкуствения интелект и основател на Центъра за съвместим с човека ИИ към калифорнийския университет в Бъркли професор Стюарт Ръсел заяви, че неговите колеги са изплашени от постигнатите собствени големи успехи в тази сфера. Оказа се, че той и неговите колеги сравняват прогреса в развитието на ИИ със създаването на атомната бомба. Почти всички специалисти от тази област са на мнение, че още през този век ще бъдат създадени машини, превъзхождащи човека по интелект. Професор Ръсел призова към срочна регулация на тази технология, която трябва да се осъществява на международно ниво.

Изкуственият интелект започна да прониква в много сфери от човешкия живот – от интернет търсачките до банките, на него се дължи прогреса в разпознаването на изображения и на машинния превод, които са едни от главните достижения през последните години. Стюарт Ръсел, който тази година ще чете по радио ВВС цикъл лекции с име „Живот с изкуствения интелект“ (Living with Artificial Intelligence) счита, че е необходимо спешно да бъде осигурен строг контрол върху разработването на свръхинтелигентен ИИ.

Един от основните проблеми, посочени от професор Ръсел, е, че ИИ не е задължително да бъде по-умен от човека във всички области, за да е опасен. Примерите са много – достатъчно е да погледнем използваните алгоритми с елементи на изкуствен интелект в социалните мрежи, които вече самостоятелно решават какво да гледат и да четат хората. По този начин той има огромно влияние върху всички нас. Професор Ръсел подчерта, че създателите на изкуствен интелект от подобен род вече са уплашени от собствения си успех.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини