8.6 C
София

Излезе втората версия на Jitsi – свободната алтернатива на Skype

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

На 6-ти март тази година официално бе представена новата версия 2.0 на Jitsi – SIP-комуникатора с открит код, аналог на известната програма Skype. Jitsi предлага и допълнителни възможности, като поддръжка на надеждно шифроване на връзката чрез протокола ZRTP.

Сред основните нововъведения в Jitsi 2.0 е поддръжката едновременен видеочат чрез XMPP, възможност за „горещо“ включване и моментално започване на работа с аудио устройства по време на разговор, поддръжка на Outlook потребители, кардинално променен и подобрен интерфейс, поддръжка на аудио и видео кодеците Opus и VP8 с по-високо качество на видеото в сравнение с H.264.

Многопотребителската видеовръзка е реализирана много ефективно и предявява минимални изисквания към широчината на пропускателната лента. Броят на участниците във видео конференциите е ограничен единствено от изчислителните ресурси на потребителската компютърна система, необходими за едновременното декодиране на постъпващите видео потоци. Транслацията се осъществява чрез сървър Jitsi-Videobridge, като по този начин всеки клиент генерира само един изходящ поток, който се дублира за останалите участници на сървъра. Кодът на открития XMPP-сървър с поддръжката на Jitsi-Videobridge е предоставен за свободно теглене.

Според мен, този проект има бъдеще: открит код, XMPP-сървъри, високо аудио и видео качество – тези характеристики могат да издигнат проекта и над нивото на Skype.

В екипа на Jitsi участват и български специалисти. Да им пожелаем успех!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини