fbpx
5.3 C
София

Излезе операционната система Redox, написана на програмния език Rust

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Официално бе представена операционната система Redox, характерна с това, че е написана на програмния език Rust. Последната версия на този интересен проект може да бъде изтеглена от Github, а самата ОС се разпространява с MIT лиценз. Представените компилации могат да бъдат тествани с помощта на VirtualBox или QEMU.

 

Redox съответства на философията на Linux и се базира на принципа „Всичко е URL„. Така например за запис на информация в лога се използва „log://“, за взаимодействие със системните процеси „bus://“, за мрежови операции „tcp://“ и така нататък. Драйверите, допълненията към ядрото, както и потребителските приложения могат да регистрират свои манипулатори на URL – може да се напише модул за работа с входно-изходните портове, който да получи URL „port_io://“. След това този модул може да се използва за достъп до порт 60 чрез URL „port_io://60“.

 

Redox използва концепцията на екзоядро, което осигурява единствено взаимодействието между системните процеси и управлението на ресурсите. Останалата функционалност се осигурява от библиотеки, които могат да се използват както от ядрото, така и от потребителските приложения. Използван е доста необичаен подход към безопасността – всички драйвери и програми се изпълняват в изолирани sandbox обкръжения, но потребителят има най-високи привилегии.

 

Въпреки началния стадии, Redox има графичен интерфейс, VFS, мрежови стек, пакетен мениджър с име оxide, и системата за инициализация fired.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини