fbpx
0 C
София

Изследователи създадоха микроскопичен термометър, използвайки квантова технология

Най-четени

Екип учени от Университета на Осака, в партньорство с международни екипи, е създал надежден и прецизен термометър, който е микроскопичен. Използвани са квантови технологии. Термометърът е толкова точен, че може да измерва температурата на микроскопични животни. Устройството може да засича зависещи от температурата свойства на квантови спинове и флуоресцентни нанодиаманти.

Квантовата сензорна технология използва чувствителността на изключително крехките квантови системи спрямо околната среда

Преди седем години, учени използваха подобна техника, за да определят количествено температурите в култивирани клетки. Новата технология обаче може да засича температура в рамките на активни биологични процеси.

За да създадат устройството, учените декорират повърхността на нанодиаманти с полимерни структури. След това ги инжектират в C. elegans нематодни червеи, които са едни от най-популярните животни за биологични модели.

Изследователите искали да научат базовата температура на здравите червеи. Веднъж влезли вътре, нанодиамантите се движат бързо. Квантовият алгоритъм за проследяване обаче успява да ги следи и стабилно да измерва температурата.

Предизвикват треска в червеите като стимулират митохондриите с фармакологична терапия. Квантовият термометър успешно наблюдава покачването на температурата. Учените смятат, че е невероятно да видим как квантовата технология работи добре с живи животни.

Един от тях обяснява, че екипът никога не е вярвал, че температурата на малки червеи с големина под милиметър, може да се отклони от нормата и да се развие треска, пишат в Slashgear. Определят постижението си като определящо за бъдещето на квантовите технологии в биологията. Ще продължат да подобряват своя проект и в бъдеще.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини