fbpx
0.5 C
София

Илън Мъск: Създаването на самоуправляващ се автомобил може да е по-трудно, отколкото очаквах

Най-четени

Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск най-сетне призна, че е подценил колко трудно може да е да се разработи безопасна и надеждна самоуправляваща се кола – нещо, което цялата инженерна общност от години признава.

Мъск, както е обичайно за неговата природа, оповести публично това свое прозрение в публикация в социалната мрежа Twitter, където последователите и феновете му побързаха да реагират на публикацията, с различни окуражителни и увещаващи коментари да не се отказва от това свое начинание, както и да го уверяват, че един ден ще постигне успех, като побързаха да го успокоят, че вярват в него. Някои от феновете му дори го насърчиха да побърза и да пусне най-новата версия на своя софтуер за „пълно самоуправление“, който той рекламира, на електрическите автомобили на Tesla, която, както си струва да отбележим, всъщност не позволява пълно самоуправление на автомобилите, а само подпомагане на работата на водача по време на движението по пътищата.

Мъск има дълга история със своя маркетинг на автопилота на Tesla, който в действителност никога не е представлявал действителен автопилот, или поне не и в смисъла, в който изпълнителният директор понякога го рекламира, или една немалка част от потребителите го разбират – като система, която дава възможност на водача да се наслади на автоматизиран личен шофьор, и да не участва в процеса на шофиране и на вземане на решения. Именно защото няколко шофьори бяха решили точно това, водейки се от рекламите на компанията, в САЩ вече са се случвали и смъртоносни катастрофи.

През 2018 г. Tesla пусна своя софтуер „Full Self-Driving”, чието име е силно манипулативно и заблуждаващо, като през 2019 г. Мъск обяви прогнозата си, че само след една година на пазара ще има над един милион автомобили с пълно самоуправление и необходимия за това софтуер – нещо, което някои експерти смятат, че няма да бъде постигнато дори в близкото едно десетилетие.

Мъск се върна отново към своя гръмък и провокативен стил през изминалия уикенд, обещавайки, че „FSD 9 бета ще бъде на пазара скоро. Кълна се!“, като навярно с последното възклицание Мъск иска напълно да си гарантира, че няма да има никакви съмнения относно тържествеността на това, което ни е подготвил този път.

Няма съмнение, че Tesla се развива като лидер в системите за подпомагане на управлението с изкуствен интелект, както и че е по-склонна от нейните конкуренти да предлага на потребителите версии за бета тестване на своята функция за подпомагане на водача чрез автопилот с цел събирането на данни и отстраняването на грешки в системата. И клиентите на компанията също харесват това, рутинно молейки Мъск да бъдат включени в белия списък на текущата версия на бета тестване. Това допринесе за публичната репутация на Tesla като лидер в автономното шофиране, въпреки че нейните превозни средства определено са далеч от това, което експертите биха назовали като самоуправляващи се автомобили.

Мъск не е сам, осъзнавайки, че самоуправляващите се автомобили са трудни. Почти цялата индустрия прогнозираше, че скоро нашите пътища ще бъдат затрупани със самоуправляващи се автомобили, за да се признае по-късно, че е подценен фактът  колко сложно е да накараме автомобилите да се карат сами безопасно и надеждно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини