9 C
София

Има ли смисъл от самостоятелен GPS в ерата на смартфоните

Най-четени

Някъде през 2003 година на пазара излязоха навигационни устройства, поддържани от сателитна връзка, които можеха да покажат на хората как да стигнат от точка А до точка Б. Тогава тези устройства наречени накратко „GPS-и“ бяха сравнително големи, тромави и доста скъпи. По-малко от десет години след това можем да намерим телефон за по-малко от $100, в който GPS е само една от разнообразните екстри.

Във време, в което повечето от нас имат или планират да си купят смартфони следва да се запитаме „Имаме ли нужда, въобще, от самостоятелни GPS устройства?“ Отговорът на този въпрос, за съжаление, не може да се даде лесно. Тези, които притежават смартфон с Android, например, могат съвсем безплатно да използват Google Maps за навигация и то дори в сгради (нещо, което нито едно GPS устройство не може). iPhone не може да използва пълния потенциал на Google Maps, но за него има голям брой алтернативни приложения като MotionX GPS Drive, например.

И двете гореспоменати приложения предлагат транспортна информация в реално време и обновяват картите си постоянно, така че да ви осигурят надеждна навигация в автомобила. Освен това, за разлика от GPS-ите, смартфоните имат браузъри и специални приложения, с които лесно да откривате информация за забележителности или други интересни или полезни места по пътя ви.

Все пак смартфоните не могат напълно да изместят самостоятелните GPS устройства. Така, например, ако телефонът ви не поддържа гласови команди, ще е трудно и доста опасно да използвате GPS в автомобила, особено ако пътувате сами. Освен това, активираният GPS изсмуква заряда на телефона ви за броени часове и не можете да му разчитате при дълги пътувания. Така че изборът между телефон с GPS или GPS зависи главно от това дали прекарвате много време в автомобила или не. Ако не ви се случва често да шофирате, може би смартфонът е по-добрият избор.

Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини