fbpx
0.8 C
София

Инвеститори призовават Сатя Надела да закрие Xbox, Bing и Surface

Най-четени

Сатя Надела официално встъпи в длъжност като главен изпълнителен директор на Microsoft на 4 февруари. Независимо от краткото време, през което е на него, той вече успя да се сблъска и с първите проблеми и конфронтации. Както съобщава Washington Post, най-малко двама „много влиятелни инвеститори на Microsoft“ се опитват да убедят Борда на директорите да прекрати разработката и да закрие три от продуктите на компанията – игралната конзола Xbox, търсачката Bing и таблетът Surface.

От една страна, подобно желание на инвеститорите е разбираемо – те искат Microsoft да концентрира усилията си върху най-печелившите за нея отрасли от бизнеса, а именно в областта на софтуера, от който идват и основните приходи на компанията.

Разбира се, все още е твърде рано да се говори за някакво становище на Надела по повод нападките от страна на инвеститорите, но дори и в момента е кристално ясно, че гигантът все още не е готов да се откаже от тези три направления, особено ако се има предвид фактът, че компанията е вложила астрономически суми в разработката и популяризирането на всеки от тях. В допълнение, Xbox, Surface и Bing се разглеждат като ключови продукти в рамките на новата политика на Microsoft, насочена към по-нататъшно развитие на произвежданите от компанията устройства и предлаганите от нея услуги. По тази причина е малко вероятно Microsoft в крайна сметка наистина да се откаже от тях.

Друга причина, поради която тези три продукта ще продължат съществуването си, са близките приятелски отношения между Надела, Стив Балмър и Бил Гейтс. Когато Гейтс се завърне в Microsoft за съвместна работа с Надела, един от главните му помощници, според слуховете, ще стане именно Балмър. Поради тази причина е трудно да си представим, как новият изпълнителен директор ще може да се откаже от някой от изброените продукти, като се има предвид, че всички те са се появили по времето, когато компанията е била ръководена от останалите двама представители на тази своеобразна „Света Троица“.

Мнозина експерти очакват стабилен растеж на Microsoft през следващите години, до голяма степен благодарение на това, че ValueAct Capital се превърна в един от нейните основни акционери, притежаващи лъвския пай от акциите на редмъндския гигант. В допълнение, дружеството има свой представител в Борда на директорите на Microsoft – Менсън Морфит.

Именно ValueAct обаче е един от тези инвеститори, които биха желали Microsoft да развива по-активно софтуерния бизнес за сметка на останалите. Още по времето на управлението на Стив Балмър същият инвеститор е отправял искания за продажба или цялостно закриване на продукти като Bing и Xbox и разширяване на бизнеса, свързан с Office, изразяващо се в по-активна експанзия към други платформи, различни от Windows.

Поради всички тези причини Сатя Надела наистина ще трябва да се изправи пред трудности дори в рамките на собствената си компания. От друга страна, поне в първите месеци на управлението му негов наставник и помощник ще бъде основателят на компанията Бил Гейтс, който винаги би могъл да му даде правилен съвет във връзка с най-новите продукти и устройства, така че всичко би трябвало да протече гладко и без сътресения. Поне на първо време.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини