Международната полицейска организация Интерпол анонсира старта на свой нов проект, който цели да се пребори с пиратството в онлайн пространството, предава Internet-Security Magazine. Според проучване на организацията, от април миналата година до април 2021, онлайн пиратството се е увеличило с 60% в някои страни на фона на затворени в своите домове, търсещи начини да се развличат от мрачното ежедневие.

Новата инициатива на Интерпол носи името Stop Online Piracy (I-SOP) и нейната цел е борба с пиратите и престъпленията, включващи нарушения на авторското прави, като на признатите за виновни в подобен род престъпление ще бъдат изземвани крадените активи. I-SOP бива представен като проект, в който правоохранителните агенции ще работят по идентифицирането и разбиването на нелегални онлайн пазари, в които се продава и стриймва изпиратствано съдържание. Предвидено е засилване на координацията на властите в цял свят, за да бъде спряно дигиталното пиратство, което Интерпол счита, че е силно примамливо за престъпниците, като носи изключително нисък риск за тях. А освен конкретните мерки за борба с пиратите, I-SOP цели да популяризира сред хората рисковете, които идват от свалянето на незаконно съдържание.

„Пиратското съдържание може да се използва за разпространението на зловредни програми, троянски коне и вируси, които да деактивират защитните стени или да изключат механизмите за обновяване на системата“, обясняват от Интерпол. Освен това, допълват те, дигиталното пиратство може да има негативен ефект върху творците, икономиката и самите потребители. Една немалка част от финансирането на проекта се дава от страна на Южна Корея. Местното министерство на културата, спорта и туризма се е съгласило да осигури на I-SOP финансиране в размер на €2.7 млн.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари