fbpx
13.8 C
София

И до днес никой не знае как може да бъде победен новия коронавирус

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Когато се сблъскаш с нещо непознато, няма как да не бъдат направени както правилни, така и неправилни стъпки. Може би главното в подобни случаи е да се усмихваме и да махаме за поздрав. Нещо подобно се случва и с новия коронавирус който най-редовно изпраща медиците и специалистите в задънена улица. След това започва търсене на начини за излизане от нея и всички започват да изучават следващия фрагмент на този странен лабиринт.

Всички действат по свой си начин. Няма единна стратегия, а болните стават все повече

Швеция например, изигра ролята на изкупителната жертва след като избра свой начин на действие. Държавата приложи необичайна за този регион (а и за целия свят) стратегия. Съседните страни твърде скептично се отнесоха към инициативата на шведските медици за минимално ограничаване на социалния и деловия живот.

Очевидният минус на този подход са твърде високите показатели на заболеваемост и смъртност от новия коронавирус и разразилата се на негова база опасна болест COVID-19. Плюсът трябваше да бъде изграждането на колективен имунитет, който сега се оказа, че не може да бъде изграден по този начин. Но пък може би по-лесно ще бъде понесена втората вълна от новия коронавирус, която се очаква тази есен.

Интерактивната версия е на The New York Times

Именно Швеция бе най-критикувана от европейската и американската преса. Според данните на института Джонс Хопкинс, Швеция е на седмо място по своеобразния рейтинг на смъртността от COVID-19 (броят на починалите на 100 хиляди души население). Но сред съседните държави тя е на първо място, при това с огромна разлика. Да кажем само, че САЩ, където смъртните случаи от COVID-19 са най-много, е на 11 позиция в този зловещ рейтинг. Лесно можем да видим в приложената таблица, че България е на 60-то място в тази класация и се намира между Естония и Албания.

Швеция е с грешна стратегия по отношение на новия коронавирус? Има и други проблеми

Сами виждаме, че има държави, които доскоро се радваха на бързата победа срещу новия коронавирус, но сега внезапно започнаха отново да ограничават физическите контакти между хората и отново да въвеждат строги карантинни мерки. Това се случва в САЩ, Хонконг, Испания, Черна Гора и други региони.

Бързо стана ясно, че тоталният локдаун не действа в дългосрочна перспектива: след него икономиката не се възстановява, а на хората им омръзва да стоят вкъщи. Има прогнози, че в най-близко бъдеще ни очаква взривен ръст на заболеваемостта и може да стане още по-лошо. Но това са прогнози, които с нищо не са подкрепени, понеже познанията ни за новия коронавирус все още са твърде малко.

Редица специалисти обърнаха внимание на още един нюанс. COVID-19 даде инерция на така наречената „бърза наука“. Този феномен не е нов, но е по-характерен за нашата съвременност – новите технологии, лекарствени препарати и т.н., трябва колкото се може по-бързо да се продават на хората (включително и да се спечелят пари, с които да бъдат зарадвани инвеститорите). В крайна сметка съкратеното време на изследванията и разработките, измислените или недобре проверените резултати, вдъхнаха прекален оптимизъм.

Като примери могат да бъдат посочени някои предишни грешки, когато съществуващо лекарство или комбинация от лекарства бе обявявано за панацея срещу новия коронавирус и веднага след това се появява някой нов лекарствен препарат. Но след известно време се оказва, че те не действат и дори имат твърде вредни странични ефекти. Това е така, понеже те просто не са проверени както трябва.

Медицинските експерти, които съобщават непроверена информация, само добавят хаос. От друга страна, има скептици по отношение на новия коронавирус, които препоръчват на всички да живеят както преди. Едните прекалено много бързат, а другите правят странни изказвания от типа: „Видяхте ли, не съм носил маска, а жертвите от COVID-19 са все по-малко“ или „Разболях се, но бързо се излекувах коронавирусът не е страшен.

Бразилският президент Жаир Болсонаро например, непрекъснато омаловажава опасността от COVID-19 и вече се изпокара с два министъра на здравеопазването, които имаха друга гледна точка и се опитваше да попречи на излизането на закона за задължителното носене на маски в страната. И се разболя от COVID-19. А тези дни излезе неговият трети анализ за наличието на новия коронавирус, който е отново положителен.

Сега Болсонаро е в самоизолация в своята резиденция. Той с още четири свои министри се лекуват с помощта на лекарствен препарат, който Болсонаро счита за 100% ефективен, само че лекарите не смятат така. Но това не пречи президентът на Бразилия да позира на снимките с опаковката на това лекарство.

COVID-19 често се използва като лост за натиск върху социума и общественото мнение, а също така и като инструмент за управление. Както обикновено става, има две основни гледни точки – хората, които са за строгите мерки и тези, които са против тях. В зависимост от интереса си хората се опитват бързо да разберат коя точно страна да вземат и агресивно отстояват своята гледна точка. Това е разбираемо – по този начин могат да се спечелят ценни точки за изкачване по политическата стълбица.

Само че има и трети вариант, когато инфекцията внезапно става сериозен проблем, то това предизвиква реакция от типа „Нима наистина е така?“.

Нали сме във века на Big Data? Математическите и компютърните модели непрекъснато представят най-различни числа и променят мненията и настроенията на хората в най-различни посоки. Понякога корекциите изглеждат доста внушително, но след това те са критикувани и оборени. Няма консенсус и всички получени данни се тълкуват по различен начин. Но вече се налага следното мнение: „правилните изводи могат да бъдат направени след по-продължителен период от време и нищо не може с точност да се каже на базата на получените моментни данни„. Именно това твърдят към днешен ден учените, медиците и аналитиците.

Но броят на заразените и починалите от COVID-19 в целия свят продължава да расте и явно никой не знае защо.

Избавихме се от коронавируса, а той се завърна

В челната петорка на заболелите от COVID-19 са САЩ, Бразилия, Индия, Русия и Южна Африка. По смъртността от тази болест подредбата е САЩ, Бразилия, Великобритания, Мексико и Италия.

Сблъсък: трябва да храним семействата, а не може да се работи

Сега почти всеки ден има съобщения за рекордни показатели на регистрираните заболели от COVID-19. Ситуацията в САЩ много се усложни: в тази страна са около една четвърт от починалите от новия коронавирус в целия свят, като техният брой постепенно наближава 700 хиляди. Най-големите огнища на зараза възникват там, където локдаунът и ограничителните мерки са счетени за убийци на икономиката и на благосъстоянието на хората.

И докато медиците все така изискват да се носят маски и да се ограничат доколкото е възможно контактите, има общности и цели региони, които отказват да слушат подобни неща. В крайна сметка в пресата за почват да се появяват заглавия от типа „Властите на [някой щат] отново призоваха да се носят маски“, като ключовата дума е отново.

Едновременно с това на американската политическа арена републиканците и демократите водят тежки битки по повод размера на поредния, вече пети поред транш в помощ на местната икономика. Едните предлагат той да бъде ограничен до $1 трилион, а другите настояват сумата да бъде $3,4 трилиона. Тази есен ще стане ясно чия риторика е победила  – тази на Тръмп или на Байдън.

Испания от своя страна се опасява, че заради резкия ръст на новите случаи в Каталония, Франция ще затвори границите си за своята съседка. Испания твърди, че държи всичко под контрол и засилва мерките срещу новия коронавирус. В същото време властите се опитват да измислят мерки за спасяване на туризма.

ЮАР

В Южна Африка срещу карантинните мерки започнаха да организират протести ресторантите, като тази тенденция се пренесе и в другите страни. Сегментът на общественото хранене пострада най-много, понеже властите забраниха на заведенията да работят след 10 часа вечерта, да сервират алкохол, а хората нямат право да канят много гости. Всичко това се случва на фона на много смърт от COVID-19. „Това напомня на бушуващ пожар“ – казват медиците. А бизнесът иска прекратяване на ограниченията.

Черна гора

Преди два месеца Черна Гора обяви, че се е избавила от новия коронавирус, понеже последният случай на COVID-19 бе регистриран на 5 май тази година и на 2 юни епидемията в страната бе обявена за приключена. Но след две седмици се разболя един човек и веднага след това – още един. И ето че преди броени часове Черна Гора отново обяви епидемия и въведе строги ограничителни мерки.

Китай съобщава, че държи COVID-19 под контрол, като моментално предприема необходимите мерки при диагностицирани нови случи (минимум забрана на излишни излизания извън дома). Значителна част от тях са заразени хора без каквито и да било симптоми. Китай явно внимава много, понеже наскоро се появи информация за предотвратяване вноса на замразени скариди от Еквадор, носители на новия коронавирус. Официалната статистика на Китай показва, че от месец май 2020 година в страната няма нито един починал от COVID-19, а заразените от новия коронавирус са все по-малко.

Държавите с намаляващ брой на болните от новия коронавирус

Списъкът е дълъг, а публикуваните наскоро данни показват, че от края на месец юни до днес броят на новорегистрираните заболели от COVID-19 е нараснал с 35%. Огнища с новия коронавирус възникват и в региони, които досега се считаха за образец за правилно реагиране на пандемията. От друга страна, регистрираните нови огнища COVID-19 не са много опасни. Както преди, основните епицентрове на заразата остават САЩ, Бразилия и Индия – в тези страни са около половината заразени от новия коронавирус.

Що се отнася до ваксината, то тя се очаква да стане достъпна за всички през 2021 година.  В средата на миналия месец бе потвърдена ефективността на ваксината mRNA-1273 срещу COVID-19. Ваксината способства за създаването на повече неутрализиращи антитела срещу новия коронавирус SARS-CoV-2 в сравнение с преболедувалите COVID-19 пациенти. Третата фаза на клиничните изследвания започва в края на този месец. Миналата седмица бе потвърдена и ефективността и безопасността на китайската ваксина Ad5-nCoV срещу COVID-19. Към днешен ден учените от целия свят разработват около 250 ваксини за борба с новия коронавирус, от които около 20 активно се тестват на хора.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини