fbpx
11.8 C
София

И AliExpress спира да приема руски карти при плащания

Най-четени

Руски граждани се оплакват, че китайският уебсайт за пазаруване AliExpress е спрял да приема карти от банки, засегнати от западните санкции. Въпреки това руснаците все още могат да харчат пари с помощта на услугата QIWI.

„По технически причини плащания с картата не се приемат. Опитайте с друг метод на плащане“ – това е съобщението, което виждат картодържателите на санкционираните банки в Руската федерация, съобщиха потребители, публикувайки снимка на екрана.Самият сакт остава безмълвен по този въпрос и все още не са получени официални коментари от AliExpress.

По-рано Центърът за борба с дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана отбеляза, че Русия може да повтори пътя на „развитие“ на Иран, който вече 43 години живее под западните санкции. Освен това между тези страни вече има много сходства.

По-специално това са:

– зависимост от износа на малък брой суровини (нефт и газ) в замяна на вноса на стоки от първа необходимост

– „И в двете страни делът на износа в структурата на БВП е около 30%. Печалбата от продажбата на петрол в структурата на БВП, без разходите за производство, е около 20% в Иран и 10% в Русия“, казват анализаторите;

– изключване на местните банки от системата SWIFT

Иранските банки също така се изключиха от SWIFT и замразиха банкови активи на стойност над 100 млрд. долара. В Русия тази сума вече е 400 милиарда долара;
– Неуспешно заместване на вноса

Ирам има свой собствен интернет, вместо YouTube – Aparat, вместо Facebook – Cloob, вместо App Store – Cafe Bazaar. Но тези социални мрежи се признават само от местни потребители, подчертава Центърът.

От друга страна, в Русия ситуацията е подобна: нито местните социални мрежи, нито платежната система МИР могат да заместят напълно западните си аналози, тъй като по същество са неконкурентоспособни.

Русия е начело на „класацията“ на страните по брой на наложените им санкции. Към 22 април на Русия, която разпали война срещу Украйна, бяха наложени 9741 ограничения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

22 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини