fbpx
3.2 C
София

Как Иран се изключи от Интернет?

Най-четени

Преди десет години, няколко конгресмена в САЩ се опитаха да прокарат закон за изключване на страната от Интернет. Масовото недоволство бързо неутрализира идеята, но в днешни дни в поредица други страни се случва обратното. Правителството на Иран го демонстрира на практика. След масови протести, на 16-и ноември страната бе откъсната от глобалната мрежа. Достъпът предстои да бъде възстановен.

Египет направи нещо подобно през 2011. Судан и Етиопия го направиха това лято. Русия планира същото като част от нов закон за Интернет от тази година.

Как обаче това се случва чисто технически?

NetBlocks, организация, която следи изключванията на Интернет, пресмята, че изключването на Иран от Мрежата е отнело 24 часа. То не се случва с простото натискане на един бутон. Изисква се изолиране на връзките към Интернет на няколко транзитни точки в страната. Или се блокира трафика на тези места, или те изпращат сигнал към външните маршрути, че не могат да доставят трафик.

Спирането на Интернет зависи от мрежовата архитектура на дадената страна. В Иран са използвали комбинация от посочените тактики. Някои от Интернет доставчиците са блокирали входящия трафик, докато другите са обявили, че нямат възможност да доставят трафик към Ирански IP адреси.

Втората стъпка е много ефективна, тъй като мрежите, които съставят Интернет се оперират от хиляди компании по цял свят (като Verizon, Time Warner, Level 3). Тези компании разчитат на информация от другите участници, че могат да доставят трафика до определени дестинации. Когато доставчик в Иран обяви, че няма възможност да го направи, останалите компании по веригата го приемат по подразбиране. Този процес обаче отнема време – обновяването на информацията и разпространението ѝ към всички компании не става веднага. Заради това е имало нужда от 24 часа.

В Иран няма огромен брой доставчици. Положени са сериозни усилия, но е било постижимо. Има страни, в които броя на участниците в мрежите е още по-малък. При тях ще става по-лесно.

По-интересно е какво ще направи Русия, която има огромен брой доставчици. При тях вътрешната Интернет инфраструктура ще трябва да се проектира наново. Ще стане ясно доколко е възможно и струва ли си една децентрализирана Интернет архитектура да се централизира, за да може да се контролира.

Първата стъпка е консолидацията на мрежите вътре в страната, за да може входящия и изходящия трафик да преминават през по-ограничен брой главни точки. След това правителството трябва да изгради процес за ограничаване на работата на тези точки и пускане на информация към външните участници за блокиране на трафика.

Със сигурност ще е бавен и сложен процес, по време на който ще се допуснат много грешки

Няма съмнение, че трябва да се притесняваме за политическата среда, която дава възможност за превземане на контрола върху Интернет. От техническа гледна точка обаче е интересно как структурата на една Интернет мрежа може да помогне или да попречи на това да се случи. Със сигурност, преди 10 години, когато в САЩ се говореше за това, изключването от Мрежата е било в пъти по-лесно от сега.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини