fbpx
1.4 C
София

Как Лос Анджелис ще въведе дигитално потвърждение за ваксиниране срещу COVID-19?

Най-четени

Окръг Лос Анджелис ще бъде тестов район за използване на цифрови записи за проследяване и представяне на доказателства за ваксиниране срещу COVID-19 чрез Apple Wallet, както и ще въведе дигитална система за известяване на пациентите, при настъпване на момента за втората доза.

Здравен стартъп, наречен Healthvana, иска да поведе процеса по дигитализиране на данните за ваксиниране, така че хората да могат да докажат, че са били ваксинирани пред авиокомпаниите и местата за групови събирания, за да могат да бъдат допуснати. Компанията си партнира с управата на окръг Лос Анджелис, за да дигитализира информацията и да известява потребителите, когато е настъпил момента за получаване на втора доза.

Инициативата е насочена предимно към това да извести хората на време, когато е дошъл момента за получаване на втората им доза, но Healthbana се надява да внедри системата за бъдещи проверки и справки за наличие на ваксиниране. Картата с необходимата информация ще бъде съхранявана в Apple Wallet за лесен достъп и потребителите ще могат да я показват пред авиокомпании, масови събирания или концерти за в бъдеще.

Технологията ще е необходима, за да се проследи ваксинационния статус на хората и да се стигне бърз до тази информация, когато има ситуация, която го изисква. В противен случай, може да се добави допълнителна тежест към здравните служители да извеждат медицинските данни за всеки пациент всеки път, когато е необходимо да се провери дали той е ваксиниран.

„Наистина сме загрижени“, казва директорът на центъра за контрола на болестите, предотвратими с ваксини, Клер Джарашоу. „Наистина искаме хората да се върнат за нужната им втора доза, просто защото нямаме капацитета да правим стотици заявки за медицински досиета, за да проверим кога хората са получили първата доза от ваксината и кога трябва да получат втората.“

Използвайки Healthvana, потребителите ще бъдат уведомени за техния ваксинационен статус и кога да се върнат за втората доза. Healthvana стартира през 2014 г. като компания, която предоставя резултати от тестове за ХИВ и други полово предавани болести. COVID-19 накара компанията да започне да предоставя резултати от COVID-19 на пациентите и други информационни услуги.

Според Bloomberg проследяването на хората, ваксинирани срещу COVID-19, и удостоверяването на имунизационния им статус, е на път да добива все по-голяма важност в САЩ, тъй като все повече хора са ваксинирани, предстои живота и масовите мероприятия да се върнат към стандартния си ритъм, а хората ще трябва да се уверят, че всички в близост до тях са ваксинирани и не представляват риск за здравето на никого. Използването на цифров метод за удостоверяването на ваксинациите обаче води до известни опасения относно събирането на данни и поверителността.

Дарашоу призна проблемите, свързани с предоставянето на достъп на компанията до защитената здравна информация на жителите, но каза, че е работено съвместно стартъпа по този въпрос. Healthvana съхранява данните на HIPAA-съвместимите сървъри на Amazon Web Services, според изпълнителния директор на Healthvana Рамон Бастани.

„Толкова е безопасно, колкото можем“, каза Джарашоу. „Лично аз бих се чувствал комфортно да използвам услугата, така че се надявам това да е успокояващо.“

Healthvana е един от многото стартъпи в сферата на здравеопазването, които се надяват да успеят да дигитализират медицинските данни, така че е възможно в близко бъдеще да видим още много технологични компании, които предоставят дигитални услуги за верифициране на ваксинирането срещу COVID-19. Разбира се, далеч не всички от тях ще разчитат на приложения за смартфони и свързани с интернет средства за предоставяне на тази информация – някои със сигурност ще предложат възможност за физически електронен идентификатор, като RFID гривна или други способи, с които все още не сме запознати. В крайна сметка необходимостта всички граждани да доказват своя имунизационен статус може да стане задължителна, за да може обществото да се върне към „нормалния“ си ритъм на живот, макар и под това да не се разбира, че всичко ще се върне постарому, досущ като преди пандемията.

AppleInsider има партньорства и също е потенциален кандидат, който може да спечели комисионна за продукти, закупени от нейни партньори. Тези партньорства не оказват влияние върху работата на крайните технологични продукти и системи, които ще се предоставят на потребителите.

За момента правителствата на повечето щати и страни по света се въздържат от говоренето за приемането на масови средства за удостоверяване на ваксиниране срещу COVID-19, като навярно това се дължи на все още ранния стадий на приемане на ваксината срещу вируса, но на някакъв етап през следващата година, ще започне внедряването на първите цялостни системи за удостоверяване на наличие на ваксиниране, за получаване на достъп до публични мероприятия и събития, а навярно дори в някакъв етап ваксинирането ще бъде задължително условие, за да могат гражданите да посещават голям набор от обществени места, институции, офиси на компании и много други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини