fbpx
13.5 C
София

Как Сатя Надела „внимателно“ и с такт уволни  10 хиляди в Microsoft, показвайки съпричастност

Най-четени

Изглежда, че има някакво състояние, което пречи на хората, които ръководят големи компании, да се справят добре с уволненията. Очевидно е, че няма чудесен начин да съобщиш на група хора, че вече нямат работа, но определено има и лоши начини.

По някаква причина много от тези хора, които ръководят големи компании, се придържат към лошите начини. Достатъчно е да си припомним уволнението на половината от служителите на Twitter от Илон Мъск чрез електронна поща. Отчасти това може да се дължи на факта, че ако сте главен изпълнителен директор на огромна технологична компания с много служители, може да е лесно да мислите за тези служители повече като за бройка, отколкото като за хора.

Има редица причини, поради които това е проблематично, като най-малката от тях е, че винаги трябва да се отнасяте към хората с достойнство и уважение, дори ако ги уволнявате.

Microsoft е последната голяма технологична компания, която съкращава голям брой служители, като обяви, че ще съкрати 10 000 позиции до края на третото тримесечие. В перспектива тази бройка служители са малко по-малко от 5 % от общия брой 220 000 служители на Microsoft. Това не е огромно съкращение от гледна точка на размера му спрямо цялата компания, но е голям проблем, ако сте един от тези 10 000 души, които няма да получат заплата след няколко месеца.

Разбира се, Microsoft не е Twitter, а главният изпълнителен директор на компанията Сатя Надела не е Илон Мъск. Изглежда, че Надела разбира, че е възможно хората да бъдат освободени с известна доза човечност, която твърде често липсва в подобни случаи.

Не търсете повече от изявлението на Надела, с което обявява съкращенията и в което чудесно се обяснява как да се справяме с подобен тип решения. Не е сложно – всъщност всичко се свежда само до три думи. Ето какво казва Надела в съобщението до служителите, което беше публикувано в блога на Microsoft:

Тези три думи – „обмислено и прозрачно“ – може би са трите най-важни думи, когато става въпрос за вземане на трудни решения.

Вижте, на някакво ниво, ако ме съкращават, няма значение колко обмислено премахвате работни места, ако резултатът е, че вече няма да получавам заплата. Само че на друго ниво това има значение, защото означава, че е много по-вероятно да се опитате да го направите възможно най-малко ужасно.

„Ще се отнасяме към хората си с достойнство и уважение и ще действаме прозрачно“, пише Надела. „Тези решения са трудни, но необходими. Те са особено трудни, защото засягат хора и живота на хора – наши колеги и приятели“.

Какво означава това на практика? Microsoft казва, че ще осигури на служителите „обезщетение над пазарното, продължаващо здравно осигуряване за шест месеца и продължаващо придобиване на права върху награди с акции за шест месеца“. Съпоставете това с факта, че служителите на Twitter все още чакат обезщетението, което им беше обещано, когато компанията обяви съкращения без никакво предизвестие.

Никога не е хубаво да загубиш работата си, но със сигурност не е толкова ужасно да знаеш, че хората, които вземат решенията, осъзнават въздействието, което те имат върху живота на реални хора. Удивително е колко далеч стига малко внимание и прозрачност, за да се даде на хората чувство за достойнство. Това не променя факта, че компаниите трябва да взимат трудни решения, но променя начина, по който се справят с тези решения.

В по-голямата си част хората, които освобождавате, не са отговорни за това, че компанията ви се е разраснала твърде бързо или че икономиката се е променила драматично през последните шест месеца. Въпреки това те са тези, които носят тежестта. Длъжни сте да се справите с тях.

В крайна сметка това е смисълът. Можете да се справите зле, а можете и да се справите добре. Да го направите добре означава да бъдете внимателни, да споделяте информацията прозрачно и да се отнасяте към служителите си – дори към тези, които освобождавате – с уважение и достойнство.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини