fbpx
11.8 C
София

Каталог с безплатни USB VID/PID идентификатори за open source програми

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Всяко включено към компютърната система USB устройство се идентифицира чрез комбинацията от VID и PID кодове. В тази двойка VID е 16-битов идентификатор на производителя (Vendor ID), а PID е 16-битов идентификатор на продукта (Product ID). Компютърните устройства използват тази комбинация, за да намерят необходимите драйвери за съответното USB-устройство, като за коректната работа на хардуера са необходими уникални комбинации VID/PID, за да не става объркване с драйверите.

Дотук добре, но каталогът с тези идентификатори се управлява от организацията USB Implementers Forum, Inc. (usb.org/) и има само два начина за получаване на VID: чрез членство в USB.org, за което се плащат годишни вноски или чрез закупуване на VID-идентификатор на цена $5000. След това, всеки собственик на VID може да разпределя PID-идентификаторите както пожелае.

Мнозина се запитаха, как следва да постъпят създателите на некомерсиални Open Source проекти, които не могат да заплатят членството или тази доста солидна сума.

Специално за подобни случаи бе стартирана услугата PID.codes (pid.codes/) – база данни с безплатни PID-кодове за всички желаещи.

Като базов VID се използва идентификатора 0x1209 на компания, която е регистрирала този код, още преди да се променят правилата, забраняващи даването на PID на трети лица. Тази компания вече не се занимава с подобна дейност и целият 16-битов диапазон от значения могат да се използват от всички.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

  • ТАГОВЕ
  • USB
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини